Про Жана-Беделя Бокассу складено багато диких легенд, але біографія скандального диктартора Центральноафриканської імперії так насичена, що ніякі вигадки не потрібні. Про це передає WAS.

1. ЯК ЖАН БОКАССА ОТРИМАВ ДРУГЕ ІМ'Я

У 1928 році у французькій колонії Екваторіальна Африка почалася Війна палиць. Серед бунтівників був голова села Бобангі на ім'я Мгбундулу. Він перестав підкорятися наказам французів і звільнив заручників Forestiere.

Його забили на смерть, а його дружина за тиждень покінчила з собою. 6-річний Жан Бокасса залишився сиротою, і в місіонерській школі на розлучався з підручником граматики Жана Беделя.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

2. ЯК БОКАССА З КОРИСТЮ ПРОВІВ НОВИЙ РІК

О пів на одинадцяту вечора 31 грудня 1965 року Бокасса, міністр оборони ЦАР, по телефону запрошує до себе в офіс начальника державної охорони Ізамо для підписання документів. Він стверджує, що підписання займе всього кілька хвилин.

Вже до ранку 1 січня 1966 року Ізамо був мертвий, в Бокассі була підпорядкована вся країна. Зовсім скоро президент ЦАР Давид Дако був у в'язниці.

3. ЯК БОКАССА СТАВ ЧОЛОВІКОМ

Бокасса був одружений 17 раз. Але головною його дружиною стала Катрін Дангіаде, яку він побачив у 1962-м. Їй було 13, йому - 41. Батько дівчинки був проти, але диктатору не міг протистояти. У народі Катрін назвали Мама Каті.

По весіллях Бокасси можна скласти карту його міжнародних поїздок. Він привозив дружин з Габону, Швеції, Румунії, Заїру, В'єтнаму, Лівану, Камеруну, ФРН, Китаю…

4. ЯК БОКАССА ЗАПЛАТИВ $ 100 МІЛЬЙОНІВ ЗА СВОЄ ПРИНИЖЕННЯ

У 1976 рік Бокасса захотів пишну коронацію. Грошей в ЦАР, звісно, не було, і Жан-Бедель вирішує попросити їх у французів. Для цього він зближується з ліванським диктатором Каддафі, і ось Франція вже готова заплатити за все божевілля Бокасси.

4 грудня 1977 відбулася церемонія вартістю 25 мільйонів доларів, половину з яких Бокасса і Мама Каті несли на собі. Півмільйона коштував гігантський трон в вигляді орла з розпростертими крилами.

Бокасса проїхався на колісниці, запряженій вісьмома білими кіньми. Святкування закінчилося балом з оркестром, прийомом і феєрверком.

З 2500 запрошених європейців приїхали 600, серед них жодного глави держави. Кенійська Sunday Nation пише про "клоунаціонну славу" імператора Бокасси I.

5. ЯК БОКАССА ОГОЛОСИВ ДЕНЬ МИРУ

18 квітня 1979 року Бокасса тричі приїжджав у в'язницю, щоб особисто побити затриманих студентів. Так в ЦАР закінчилась реформа освіти.

Почалася указом 1 жовтня 1978 року. Бокасса вводить обов'язкову форму, яка коштує величезні для африканців гроші - $ 20. Дітей престали пускати без неї в школу, що закінчилося масовими протестами і кровопролиттям.

Пішов після цього скандал став початком кінця для дикататора.

Нагадаємо, коли люди почали використовувати одну з найдорожчих прянощів в світі.

Раніше Знай.ua повідомляв, знайдено невідоме рукописне зібрання віршів сучасника Шекспіра.

Також Знай.ua писав, археологи натрапили на небачені скарби кельтів.