У французькій столиці польським дослідникам вдалося виявити сенсаційний артефакт, який може пролити світло на історію минулих років, – унікальну карту часів Речі Посполитої. Як повідомили вчені, розмір карти — майже два на два метри, а масштаб — 1:880 000. Про це повідомляють французькі ЗМІ.

Відзначається, що артефакт був виявлений представниками Білостоцького університету. Вчені вірять, ця знахідка дає надію, що одного разу буде знайдена і Радзивіллівська карта Великого Князівства Литовського 1603 року.

Дослідники стверджують, що знайдена карта датується другою половиною сімнадцятого століття.

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Цікаво, що вона майстерно намальована від руки. Точний розмір карти становить один метр дев'яносто вісім сантиметрів на один метр вісімдесят три сантиметри.

Вченим вдалося встановити, що карта була поміщена в дерев'яну раму з позолотою. Фрагменти останньої також збереглися.

Також важливо те, що всі написи на карті зроблені французькою мовою.

"Французький напис, якій називається карта, виглядає так: "Карта і опис земель Речі Посполитої, Прусського князівства Русі, Мазовії, Великого Литовського князівства, а також провінцій і козацьких районів"", — розповідає доктор Войцех Вальчак з польського Білостоцького університету.

Фахівці вважають, що автором згаданої карти є не хто інший, як відомий картограф і географ сімнадцятого століття Гійом Сансон. Його робота могла бути замовленням принца де Конде, який багато років претендував на трон Речі Посполитої.

Історики припускають, що він створив карту, грунтуючись на детальній роботі свого батька Ніколя (1600-1667 рр.), прозваного "батьком французької картографії".

Річ Посполита - федерація Королівства Польського і Великого князівства Литовського, виникла у 1569 році і ліквідована в 1795 році з розділом держави між Росією, Пруссією і Австрією. Розташовувалася переважно на територіях сучасних Польщі, України, Білорусії та Литви.

Нагадаємо, вчені з Великобританії нарешті змогли розгадати загадку малюнків, які були виявлені в печері Ласко на території сучасної Франції. У повідомленні наголошується, що над дослідженням працювали представники Кентського і Единбурзького університетів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єрусалимі під час розкопок археологи виявили дуже рідкісну кам'яну гирку біблійного періоду, на якій на івриті написано слово "бека".

Також "Знай.uа" писав, українські археологи зробили гучну заяву про знахідку світового рівня. На Пороссі були виявлені поховання балтійських племен з часів Київської Русі. Знахідка свідчить про ненасильницькі переселення цих народів на давньоруські землі.