На днях археологи, які проводили розкопки, в провінції Анталія (Туреччина) повідомили про сенсаційну знахідку. За словами турецьких дослідників, їм вдалося виявити меч вікінга.

Меч вікінга, імовірно датується ІХ-Х століттями, був виявлено при археологічних розкопках в античному місті Патара у турецькій провінції Анталья. Про це повідомляють зарубіжні ЗМІ.

Професор класичної археології з Університет Акденіз (Анталія) Фейзулла Шахін висловив упевненість, що знахідка є саме мечем вікінга. Як припускає вчений, меч належав вікінгу, який служив найманцем в візантійської армії і бився в на війні море.

Шахін зазначає, що це другий меч вікінга, виявлений на території сучасної Туреччини. Очевидно, він покладений в могилу загиблого воїна.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

З візантійських джерел відомо, що вікінги (варяги) служили найманими воїнами у візантійських імператорів з X століття. Староруський літопис "Повесть временных лет" пов'язує з варягами поява держави Русь (покликання варягів).

Вікінги були майстерними воїнами і володіли легким гострим мечем, який не ламався. За це варягів і їх зброю дуже цінували. І візантійські імператори з 10-го століття часто наймали їх. Звідси і пояснення, як мечі вікінгів (яких пов'язують з появою держави Русь) опинилися на території нинішньої Туреччини.

Варто також відзначити, що Патара, один з найбільших міст і головний порт Лікійського союзу, мав велике стратегічне і торговельне значення завдяки близькості до гирла річки Ксанф, що відкриває шлях до густонаселеної долини.

Нагадаємо, вікінги прославилися не лише завдяки запеклим боям, під час яких вони змітали все і вся на своєму шляху, але і завдяки своїм бенкетам, на яких столи ломилися від м'яса, а алкоголь лився рікою.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", на південному сході Норвегії археологам вдалося виявити кладовище вікінгів і похоронний 20-метровий корабель на глибині півметра.

Також Знай.uа" писав, археологам подарували унікальні артефакти у шведського озера Відостерн, включаючи меч вікінгів віком 1500 років і брошка III століття. Крім стародавнього меча, було знайдено безліч елементів зброї.