Сліди неймовірно швидкого розквіту і безліч непояснених загадок залишила найдавніша цивілізація, яка населяла землі сучасної італійської Тоскани трохи більше двох тисячоліть тому. Цивілізація, яка називала себе "расени", але увійшла в історію як етруски.

Походження етрусків – одне з питань, які викликали суперечки серед істориків ще з античних часів. Їх мова незважаючи на успішне дешифрування древніх текстів продовжує залишатися нерозгаданим.

Проте достовірно відомо, що і на античні народи, і на сучасний світ, етруски мали величезний вплив.

Змішання різних культур, взаємний вплив світів Стародавньої Греції, Стародавнього Риму та Етрурії один на одного приводили до збагачення досвіду різних народів і одночасно до втрати самобутності кожного з них. Етруски в античному світі – одна з найважливіших складових, без них історія людства була б іншою.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Для ФОП вступили у дію нові правила Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Існує 4 версії походження цієї найдавнішої цивілізації:

1. За версією Геродота, народ прийшов на Апенніни з Малої Азії – ця версія і зараз має найбільшу популярність.

2. Лівій припускав, що народ з'явився завдяки міграції племен з півночі, а батьківщина етрусків – Альпи.

3. Етруски не мігрували, а жили на цій території завжди.

4. Етрусків мають тісний зв'язок зі слов'янськими племенами, але незважаючи на свою популярність, ця теорія вважається псевдонауковою.

Як би там не було, близько тисячі років існування цивілізації етрусків залишили цікаві сліди. Етруски представляли собою розвинену цивілізацію, яка могла пишатися високим рівнем майстерності ремісників, успішним землеробством, а також наявністю металургійного виробництва.

Етруски також славилися, як чудові кораблебудівельники і тримали в страху судна інших племен.

Крім іншого, цьому народові приписують винахід якоря зі свинцевим поперечним штоком, а також мідного морського тарана.

Так з точки зору природних ресурсів Етрурія була в самому сприятливому регіоні. На території в достатку зустрічалися: будівельний камінь, глина, олово, залізо, лісу, вугілля.

Також історики впевнені, що етруське походження мають ряд слів, уживаних і сучасною людиною: персона, арена, антена (в значенні щогла), літера і навіть сервіс (раб, слуга).

До всього іншого, етруски були великими любителями музики - під звуки флейти, найчастіше подвійний, вони готували, воювали, збиралися на полювання, і навіть карали рабів.

Одягалися вони, ймовірно, також під музику. Відомо, що знаменита римська тога з пурпуровою облямівкою веде свою історію саме від етрусків. Цей великий шматок тканини, як правило, з вовни, з'явився завдяки еволюції від прикрашених орнаментом плащів етруських вождів.

Жінки цього народу носили пишні спідниці і навіть ліфи на шнурівці, а крім того, дуже любили прикраси, як і чоловіки.

Етруські майстри досягли особливої ​​майстерності у створенні фібул - застібок, якими скріплювали накидки, з золота надзвичайно тонкої роботи.

Також, етрусками був зведений найбільший іподром Стародавнього Риму - Циркус Максимус. За легендою, перші змагання в гонках на колісницях були проведені царем Тарквінієм Пріском, який був родом з етруського міста Тарквіній в VI столітті до н.е.

Що ж стосується боїв гладіаторів - це давня традиція бере початок з етруської культури жертвоприношень, коли полоненим воїнам стали давати шанс вижити замість того, щоб принести їх у жертву богам.

Нагадаємо, етруски володіли усіма передовими технологіями свого часу; вони будували дороги, мости і канали.

Як повідомляв портал "Знай.uа", космічні супутники зафіксували руїни загубленого міста.

Також "Знай.uа" писав, про таємниці стародавньої цивілізації майя, які відкрилися зовсім недавно.