У Вермахту було два види недоторканних раціонів. Перший, це половинний, він зберігався у кожного солдата. Другий - це повний, і він зберігався у польовій кухні, на випадок, якщо звичайні припаси на ній закінчаться.

"Halb Eiserne Portionen" – був найважливішим видом всіх раціонів німецького солдата. Згідно з настановами, його повинен був постійно носити кожен солдат на передовій. Призначався він для тих екстрених ситуацій, коли гаряча їжа не могла бути доставлена бійцеві впродовж 24 годин або довше.

В головний сухпай входили: сухі хлібопродукти - денний запас складався з 250 грамів сухарів, печива або кнакеброта (особливі житні хлібці) та м'ясні консерви, 200 грамів.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Eiserne Portionen" був повним недоторканним запасом. В нормальних умовах частина повинна була мати триденний запас їжі для харчування своїх солдатів. Продукти з НЗ не подавалися до столу разом із звичайним обідом.

Повний НЗ складався з: консервованого м'яса, з розрахунку 200 грамів. Могло бути в банках більшого розміру - 400 або 850 грамів, овочі, з розрахунку 150 грамів сушених або консервованих овочів, або "горохової ковбаси", сухі хлібопродукти, 250 грамів, також, як і в половинному раціоні, кава або ерзац-кава, 25 грамів, сіль, 25 грамів.

Цікаво, що норма харчування для командирів і солдатів часто була однією. Це побічно підтверджується мемуарами начальника штабу групи армій "Південь".

В суворих умовах крижаного 1942 року солдати Вермахту продовжували отримувати стандартну "Норму харчування для війни".

Льотчикам, на додаток до звичайної їжі, перед польотом видавали півлітра молока, яйце, хліб, масло. Під час польоту можна було підкріпитися шоколадом, зацукрованими фруктами або горіхами. На додаток до НЗ, екіпажам, які літали на великі відстані, видавали мисливську рушницю, щоб настріляти дичини у разі аварійної посадки.

Стаття з журналу "Adler" за 1943 рік розповідає про 48-годинний раціон парашутистів: 4 упаковки консервованої ковбаси (250 г), сир у двох алюмінієвих тубах, 2 пакети сухарів, 5 пакетів (500 г) соєвого м'яса - "Fleisch Brot", 4 батончика шоколаду, 3 упаковки декстроенергена, 3 упаковки "маршгетранка", сигарети, сірники і упаковка жувальної гумки.

Протягом 1943 року, танкістам до цього раціону додали ще 200 грамів сала або жирної свинини, 25 грамів пресованої кави, 15 грамів кавових зерен, 10 грамів цукру.

Пізніше, щоб забезпечити швидке відновлення сил, в раціон додали додатковий шоколад і льодяники.

Нагадаємо, через 70 років ЦРУ розсекретило сенсаційні дані про сексуальну орієнтацію Гітлера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", історик Марк Вермеєра, журналіст Жан-Поль Малдерс і біолог Яків Бродські взяли аналіз ДНК 40 осіб. Це майже всі відомі родичі в генеалогічному дереві фюрера.

Також "Знай.uа" писав, нарешті з'ясувалося, куди подівся "застрелений" Гітлер