В останній рік свого існування Третій Рейх проводив політику тотальної військової мобілізації всіх, кого тільки можна, тому розповідь про Фольксштурм була б неповна без згадки про призов до Вермахту і СС тих категорій населення, які за інших обставин ніколи б не розглядалися в якості мобілізаційного резерву.

В липні 1944 року Гітлер публікує декрет про так звану тотальну війну. Всі жителі Німеччини беруть в руки зброю: жінки, підлітки, старенькі — зняті в той час рідкісні архівні кадри просочені відчаєм цілого народу, обдуреного і практично знищеного групою одержимих війною божевільних.

Відомо, що створення резервів також йшло за рахунок відновлення раніше розгромлених частин і з'єднань. Окремі частини, які найбільш сильно постраждали в попередніх боях, розформовувалися, їх особовий склад йшов на поповнення інших, менш потерпілих частин.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Під керівництвом нацистських організацій продовжували формувати батальйони volkssturm. Тільки в Берліні сформували близько 200 таких батальйонів.

Завданнями Volkssturm були охорона тилових об'єктів, будівництво укріплень, підтримання внутрішнього порядку, ліквідація диверсантів, одним словом, спочатку на ополчення перекладалися функції армії резерву, яка швидко танула через необхідність передавати свої підрозділи діючої армії на фронт. Навчання найчастіше проводилося вечорами, після закінчення робочого дня.

Ополченець volkssturm стріляє з гранатомета "Панцерфауст" (Panzerfaust 60) під час навчання в Берліні

Навчання жінки-ополченця volkssturm використання гранатомета "Панцерфауст" в Берліні

Патріотичне накачування в 1945 році набуло істеричні масштаби.

Це добре видно в очах людей, які вперше в житті беруть в руки зброю. ЇЇ, до речі, на той момент вже не вистачало: озброювали фольксштурм всім підряд.

Нацистські ідеологи вселяли солдатам, що після перемоги під Берліном більшовиків поженуть назад. Загони із людей, які втратили надію, в Берліні направляв у бої сам фюрер. Оператор робить дуже вдалий кадр, показуючи яка трусилася руку Гітлера — весь його спокій напускний.

Це відео опубліковано німцями. Створювали його як попередження і настанову майбутнім поколінням.

Нагадаємо, через 70 років ЦРУ розсекретило сенсаційні дані про сексуальну орієнтацію Гітлера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", історик Марк Вермеєр, журналіст Жан-Поль Малдерс і біолог Яків Бродські взяли аналіз ДНК 40 осіб. Це майже всі відомі родичі в генеалогічному дереві фюрера.

Також "Знай.uа" писав, що творили в концтаборах помічники нацистів.