У 1961 році у складі команди арктичної станції СРСР є тільки один лікар — 27-річний хірург Леонід Рогозів. Однак з усієї команди погано стало саме йому - спершу він відчув, як раптово навалюється слабкість і втома, а потім — гострий біль в правій стороні живота. Це був напад апендициту.

До цього моменту досвідчений хірург не раз робив таку операцію. Але на той момент перебував далеко від цивілізації, посеред полярної пустелі буденна операція могла коштувати йому життя.

Рогозів розумів, що чекати допомоги йому немає сенсу: щоб дістатися до Антарктиди радянським лікарям знадобилося б 36 днів. Тоді він прийняв складне рішення спробувати прооперувати себе самого.

Це було на грані фантастики. Адже треба було самому витягти свій кишечник назовні, а одна помилка могла коштувати йому життя. Йому ставало все гірше і гірше, а значить вибору не було.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

"Я не спав у цю останню ніч. Боліло диявольськи. Це майже нездійсненно… Але я не можу просто опустити руки і здатися…", - розповідав хірург.

Перед операцією він детально все продумав і попросив двох членів команди стати його асистентами: вони повинні були повертати лампи, тримати дзеркало і подавати необхідні інструменти.

Лікар також детально розповів їм як рятувати життя у разі зупинки дихання, і про те, як правильно зробити укол адреналіну.

Природно в такому нестандартному випадку говорити про загальний наркоз не доводилося. Хірург використав лише місцеву анестезію, для моменту розрізу черевної порожнини. Все інше робилося на живо.

"Мої бідні асистенти! В останню хвилину я подивився на них: вони стояли в білих халатах і самі були біліше білого. Я теж був переляканий. Але потім я взяв голку з новокаїном і зробив собі першу ін'єкцію. Якимось чином я автоматично переключиться в режим оперування, і з цього моменту я не помічав нічого іншого", - згадував Рогозів.

Ця операція тривала дві години, в ніч з 30 квітня на 1 травня. Він оперував себе навпомацки, без рукавичок, знаючи, що в будь-який момент апендикс може лопнути і викликати перитоніт. На щастя, операція пройшла більш ніж успішно — на відновлення Рогозову знадобилося всього два тижні.

Нагадаємо, від чого насправді загинули знаменитості минулого.

Як повідомляв портал "Знай.uа", геніальні люди часто мають свої дивацтва і забавні звички. Альберт Ейнштейн не виняток.

Також "Знай.uа" писав, ці талановиті українці стали лауреатами Нобелівської премії.