В районі Матарія в Каїрі група археологів з місії Міністерства справах старожитностей Єгипту під час тривалих розкопок виявила кілька фрагментів древніх кам'яних плит ієрогліфічними написами. Про це у вівторок, 6 листопада, повідомляє прес-служба Міністерства з справах старожитностей Єгипту, передає Phys.org.

Так зі слів вчених відомо, що вік деяких артефактів становить близько 4 тисяч років, а розкопки тривали ще з минулого року. Частина знахідок відноситься до XII династії. До всього іншого, виявлені артефакти періоду XX династії, третього перехідного періоду і більш пізні об'єкти.

Археологи відзначають, що один з написів вказує на Атума - часто згадуваного бога первотворения. Саме з ним стародавні єгиптяни пов'язували тяжкі розливи Нілу в період з 664 332 роки до н. е. Вчені сподіватися розшифрувати всі стародавні письмена.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Відомо, що центром поклоніння Атума вважався Геліополь, де його зображували бараноголовим чоловіком або західним сонцем.

Зазначимо, згідно з єгипетської міфології Атум створив себе сам і існував один на початку часів, плаваючи в першозданних водах хаосу Нуна. Величний бог виник з первинного хаосу в образі змія або іхневмона, але звичайно зображується у вигляді людини з подвійною короною на голові, іноді зображувався у вигляді старого. Священною твариною мав кобру.

Атум уособлював первинну і вічну єдність всього сущого і втілював у собі як жіночий, так і чоловічий початок. Рука Атума - богиня Іусат.

У численних древніх літописах він називається Атум-Ра - вечірнім, сонцем. Згодом шанування Атума було відтиснуто культом Ра.

Нагадаємо, на півдні Єгипту група археологів, під час розкопок, натрапила на кам'яну стелу, яку змайстрували близько трьох тисяч років тому. За словами єгипетського видання, на ній були висічені зображення родоначальниці XVIII династії цариці Тетішері та її онуки Яхмес Нефертарі, дружини першого фараона династії Яхмоса I.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єгипті групі археологів з Університету Айн-Шамс вдалося виявити в передмісті Каїра — Ель-Матарії урочистий зал часів правління самого знаменитого фараона Рамзеса II.

Також "Знай.uа" писав, археологам вдалося відкрити чорний гранітний саркофаг, який знайшли під час розкопок в Олександрії на північному узбережжі Єгипту.