Природа намагається вберегти себе від згубного впливу людини і ухитряється ховати найважливіше в недоступному для людства місці. Однак від всюдисущих людей складно що-небудь приховати і вчені вже дісталися до маленького унікального острівця.

Так на вершині гори Ліко в північній частині Мозамбіку знаходиться ділянка, названа вченими "Загубленим світом". Вперше його засікли супутники. Наукова експедиція завершила його дослідження тільки зараз: вологий тропічний ліс розташований на вершині круглої гори, потрапити на яку змогли лише досвідчені альпіністи.

Яскраве відкриття відокремленого лісу зробив британський вчений і мандрівник Джуліан Бейлісс. Цікаво, що дивну, відокремлену від навколишнього світу зону спочатку він виявив на супутникових картах.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Британець зібрав експедицію з досвідчених вчених для вивчення "Загубленого світу" у Мозамбіку. Команда біологів і альпіністів досліджувала ділянку вологого тропічного лісу, розташованого на вершині базальтової гори.

Попередньо Бейлісс зібрав необхідну інформацію про місцевості. Підготовка до подорожі тривала протягом п'яти років. За цей час дослідник з'ясував, що ніхто з місцевих жителів не знає про флору і фауну базальтової гори Ліко.

Гора Ліко підноситься над саваною на 700 метрів. Уявіть собі територію, де все життя розвивалася без будь-якого людського впливу. Це в буквальному сенсі можливість побачити альтернативну історію планети. Те, що могло б бути, якби людини не існувало.

Відомо, що вчені змогли виявити на вершині гори кілька нових видів метеликів. І ще пару цікавих тварин.

Експедиція далеко не закінчена і відкриттів буде ще, напевно, багато. Обробка зібраних матеріалів триватиме кілька місяців, після чого результати дослідження будуть відомі громадськості.

Варто відзначити, Джуліан Бейлісс займається вивченням поверхні на протягом довгих років. В 2005 році вчений виявив масив Мабу, задіявши додаток Google Earth. Через 7 років британець виявив кам'яний виступ, який стирчав у кратера вулкана.

За словами дослідника, "Загублений світ" схожий на опис Артура Конан Дойла в однойменному творі.

Нагадаємо, ці древні ліси нашого світу можуть зникнути.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це унікальні фото найстаріших дерев, які бачили все.

Також "Знай.uа" писав, що приховує Маріанська западина.