На півдні Єгипту група археологів, під час розкопок, натрапила на кам'яну стелу, яку змайстрували близько трьох тисяч років тому. Про це повідомили в Luxor Times.

За словами єгипетського видання, на ній були висічені зображення родоначальниці XVIII династії цариці Тетішері та її онуки Яхмес Нефертарі, дружини першого фараона династії Яхмоса I.

На думку багатьох істориків, цариця Тетішері була дружиною одного з фараонів XVII династії, Таа I, який правив приблизно в 1578-1573 роках до нашої ери.

Незважаючи на просте походження Тетішері, фараон не тільки вибрав її в дружини, але і зробив головною дружиною. Вона носила титул Великої цариці або Великої царської дружини.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Також відомо, що Тетішері була матір'ю фараона XVII династії Таа II і його дружини Яххотеп і бабусею першого фараона наступного, XVIII династії, Яхмоса I і його сестри-дружини Яхмес Нефертарі.

Сам фараон Яхмос I правив близько 25 років, з 1550 по 1525 роки до нашої ери. Він звільнив країну від гіксосів — семітського племені, яке близько 1650 року до нашої ери захопило більшу частину Єгипту і заснувало дві правлячі династії.

Після смерті Яхмоса I жерці оголосили його богом, а його сестру-дружину Яхмес Нефертарі назвали богинею, яка як і її бабуся Тетішері носила титул "Велика дружина царя".

Не так давно, в Ком-Омбо на півдні Єгипту дослідники виявили кам'яну стелу з вирізаними на ній зображеннями Тетішері і Яхмес Нефертарі. Цариці сидять на троні, а якісь люди пропонують їм підношення. На стелі вказані і титули Тетішері, "Мати царя" і "Цариця двох земель".

Нагадаємо, як стародавні єгиптяни зізнавалися в коханні.

Як повідомляв портал "Знай.uа", єгиптологам вдалося вивчити і дізнатися багато чого про те, як єгиптяни жили, і як вони вмирали.

Також "Знай.uа" писав, дослідники з Британського музею з використанням неінвазивного методу змогли встановити, що стародавні жителі Єгипту воліли яскраві кольори в своєму одязі.