Остання в історії Європи кара відьми відбулася 13 червня 1782 року. Полювання на відьом тривала до кінця XVIII століття, і судові процеси над ними були звичайним явищем.

Нещасна Анна Гельді увійшла в історію як остання з страчених відьом. До речі, в 2008 році її повністю виправдали. Напередодні 226-річчя страти держрада кантону Гларус затвердив рішення про реабілітацію Анни Гельді.

Історики кажуть, що причиною звинувачення жінки стало зовсім не чаклунство – все було набагато банальніше.

46-річна Анна працювала покоївкою в будинку судді Йоханнеса Якоба Чуді. Одного разу молодшій доньці господарів, 8-річній Анні-Марії, раптово стало погано: у неї почалися судоми, а потім вона нібито виплюнула дивні металеві осколки. Вирішили, що це були голки, підмішані служницею в їжу і питво.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В результаті Анну звільнили, звинуватили в чаклунстві і заарештували. Її катували на дибі до тих пір, поки вона не зізналася у своїх відносинах з дияволом, який був у неї в образі чорного пса, і в тому, що хотіла вбити дитину.

Анну визнали винною і засудили до смертної кари. 13 червня 1782 р. їй відрубали голову.

Сучасні історики провели розслідування, в ході якого з'ясували, що суддя Чуді звинуватив служницю тільки з тієї причини, що складався з нею в любовному зв'язку, і коли жінка погрожувала розповісти про їхні стосунки, господар вирішив їй помститися. Якби позашлюбний зв'язок був розголошений, суддя позбувся би посади.

Офіційно Гельда звинуватили лише в замаху на вбивство. Але швейцарські закони в ті часи не передбачали смертної кари за спробу вбивства в тих випадках. Цей епізод полювання на відьом отримав широкий розголос і став причиною міжнародного скандалу. Швейцарців звинуватили в застосуванні середньовічних методів в епоху Просвітництва.

Зазначимо, у Швейцарії полювання на відьом проходило з небувалим розмахом: у XV-XVIII століттях тут було страчено в 10 разів більше відьом, ніж у Франції і вдвічі більше, ніж у Німеччині, пропорційно до чисельності населення.

Всього в Швейцарії відбулося близько 5 000 судових процесів над відьмами, 3500 із яких засудили до страти. Традиційним в цій країні методом тортур було розтягування на дибі – після цього більшість підозрюваних визнавали свою провину.

Нагадаємо, як Баба-Яга з'явилася в слов'янській міфології.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці 5 моторошних історій про найвідоміших відьом зачеплять вас за живе.

Також "Знай.uа" писав, як визначити відьму за допомогою ваг.