Нова знахідка археологів в стародавньому місті Помпеї стала справжньою сенсацією. Так дослідникам вдалося виявити напис на стіні будинку, який допомігл назвати точну дату виверження Везувію. Виявилося, що трагедія сталася 24 жовтня 79 року нашої ери - на два місяці пізніше, ніж вважалося раніше. Про це повідомляє видання Forbes.

Вчені довгий час були повністю впевнені, що останній день найдавнішого міста міг бути в період з 24 серпня до 1 вересня 79 року - саме такий період нібито назвав римський письменник Пліній Молодший в одному з листів до історика Тациту.

Однак текст листа був отриманий не з першоджерела, а з манускрипту 1508 року, в якому, як припускають вчені, була допущена помилка.

Зазначимо, що кілька років тому італійські археологи почали розкопки в раніше недослідженому регіоні стародавнього міста. Вони знайшли там цікаву будівлю, що отримала назву Будинок з садом. Його стіни прикрашені фресками. Ймовірно, прямо перед виверженням в цьому будинку робили ремонт, так як в деяких приміщеннях тільки стіни оштукатурені.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

В одній з кімнат виявили напис, датований "шістнадцятим вдень до листопадових календ" (17 жовтня).

Рік не вказаний, однак, так як напис зроблений вугіллям, вчені вважають, що його зробили якраз у рік виверження - довше він би не збереглася.

Також під час розкопок міста знаходили сліди гранатів і волоських горіхів, які в цьому регіоні встигають тільки восени, молоде вино з нового врожаю і останки людей в теплому одязі.

Всі ці артефакти є незаперечними доказами того, що Помпеї пережили літо 79 року і виверження сталося пізніше. Нова знахідка, безумовно, підтверджує цю гіпотезу.

Нагадаємо, стародавній Рим прославився сильними воїнами, величною архітектурою, геніальними мислителями і справедливим законом. Але поряд з гуманістичними догмами все ж затесалися немислимі, за сучасними мірками правила і заборони.

Як повідомляв портал "Знай.uа", під час вивчення останків загиблих у результаті виверження вулкана Везувій в 79 році нашої ери вчені відкрили сенсаційну правду.

Також "Знай.uа" писав, археологи виявили на стіні будинку у давньоримському місті Помпеї щось неймовірне. Ця знахідка може змусити істориків скорегувати дату катастрофічного виверження вулкана Везувія майже на два місяці пізніше.