Культура стародавнього Єгипту найбільш вивчена серед інших цивілізацій давнини. Єгиптологам вдалося вивчити і дізнатися багато чого про те, як єгиптяни жили і як вони вмирали.

Найбільше інформації збереглося про фараонів і їх близьких, обставини народження і смерті вносилися в літописі. До того ж безліч мумій ученим вдалося вивчити за допомогою томографії та ДНК аналізу.

Відомо, один з найвідоміших правителів Стародавнього Єгипту - юний Тутанхамон. Посмертна маска царя представляла з себе портрет прекрасного юнака. Але рання смерть стала причиною для побудови безлічі теорій і припущень.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Серед припущень було вбивство в ході змови і травми в результаті падіння з колісниці. Друга версія могла пояснити те, що на правій руці Тутанхамона не вистачало пальців, а на ногах були знайдені сліди переломів.

Останнє дослідження показало, що перед самою смертю юнак хворів на малярію.

Що стосується кульгавості і нестачі пальців, то тіло юного фараона поступово піддавалося некрозу кінцівок через генетичні проблеми, викликані поколіннями інцесту в його династії.

Вчені припускають, інцест між предками міг бути також причиною того, що Тутанхамон народився з "вовчою пащею". Так на Тутанхамоні династія обірвалася: всі діти від нього народжувалися мертвими.

А ось мати Тутанхамона, одна з дочок Аменхотепа III, сестра фараонів Ехнатона і Смехкари явно померла не своєю смертю.

Так при вивченні тіла археологи виявили глибоку рану на обличчі цариці, пізніше дослідження показало, що саме ця рана стала смертельною. Чи був то нещасний випадок або вбивство, поки що неясно. Але цариця померла приблизно в 25 років.

Що стосується самого Ехнатона, то він, ймовірно, був отруєний: збереглися записи про замах на його життя, а сам фараон прожив менше сорока років.

Відзначився від всіх Рамсес II, з наступної династії. Він помер від старості, доживши приблизно до 90 років. За своє життя він встиг стати батьком ста одинадцяти хлопчиків і п'ятдесяти дівчаток. Крім активної політики, гарячої вдачі і рудого кольору волосся, Рамсес II був відомий тим, що постійно тренувався в бігу.

Він брав участь в ритуальному забігу зі священними сосудами в руці. Якби фараон не зміг пробігти дистанцію, це вважали б поганою ознакою. Але сам Рамсес відмінно знав, що вся справа - в тренуваннях.

До слова, Рамсес III, також прожив досить довго, але був убитий в результаті змови, влаштованої однією з його незадоволених дружин. Довгий час було неясно, як саме він помер. Завдяки томограми шиї з'ясувалося, Рамсеса полоснули по горлу ножем, смерть була миттєвою.

Також не менш цікавий факт, не всі фараони помирали в палаці. Так, царі Сенебкай і Секененра, хоча і жили в різний час, обидва загинули в бою із загарбниками з племені гіксосів.

Сенебкай бився на коні, і його спочатку вибили з сідла. Секененра воював пішим. Схоже, гіксоси були постійною проблемою єгиптян.

Не пощастило фараону Менесу, якого безславно розтоптав бегемот під час улюбленої забави фараонів - полювання на бегемотів.

Нагадаємо, як стародавні єгиптяни зізнавалися в коханні.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, вчені з'ясували, як стародавні єгиптяни фарбували шкарпетки.

Також портал "Знай.uа" писав, як єгипетський фараон поїхав розважатися у Францію з новим паспортом.