Таджицькі археологи в невеликому містечку Фахробод, який знаходиться в районі Хуросон Хатлонської області, виявили стародавній підземний буддистський храм. Про це повідомив директор національного музею старожитностей Таджикистану Саидмурод Бобомуллоев. Передають закордонні ЗМІ.

Часто буддійські підземні храми входили в комплекс споруд, розташованих на поверхні.

Мова йде про куполовидні храми, висічені з монолітного каменю. Нагорі будівлі є отвір, який, швидше за все, призначався для освітлення.

"В Фахрабаді ми виявили підземний храм буддиста, розміром 6 на 5 метрів. Також поруч з храмом виявлені чотири маленькі кімнатки", – зазначив Бобомуллоєв.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Як повідомляє дослідник, імовірно буддистський храм належить 7-8 століть нашої ери. Такі висновки можна робити по архітектурі храму. Але точніше про історію храму стане відомо після вивчення знахідки.

"Внутрішньо приміщення храму висічено з монолітного каменю, і має куполоподібний вигляд. Нагорі храму є заглиблення у вигляді вікна, імовірно для проникнення світла", – поділився побаченим Саидмурод Бобомуллоєв.

Археолог також розповів, що про знахідку національному музею старожитностей повідомив вчитель школи №3 Фахрабада Елер Ахмедов.

"Це не перший буддистський храм, виявлений на території Таджикистану. Раніше, в 80-х і 90-х роках минулого сторіччя, подібні підземні храми були виявлені в Гиссарі, Шахритусі і Ховалинзіі", – резюмував Бобомуллоєв.

Культові споруди під землею характерні для Індії, Камбоджі, Індонезії, Шрі-Ланки, Китаю, Таїланду.

Відзначимо, що в Узбекистані знаходиться підземний храм Корахана. Він вперше був описаний в 1934 році археологом Масоном. На думку вчених, він був доисламским святилищем маніхеїв, потім середньовічним замком і в XIX столітті був пристосований для потреб паломників ишаном (наставником) суфійського ордену Накшбандія Ишмухаммадом, перетворившись в мусульманську мечеть.

Нагадаємо, Ганеш є одним з найбільш шанованих богів індуїстського пантеону. Будь-які починання супроводжуються молитвою Ганешу. Ми зібрали цікаві факти.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, днями стало відомо про нове відкриття норвезьких археологів. Під дерев'яними підлогами стародавніх скандинавських церков було знайдено 100 тисяч середньовічних монет і прикрас, які в різні періоди часу туди потрапили.

Також портал "Знай.uа" писав, 19 вересня, стало відомо, що в перший же день археологічних розкопок на Арабатській стрілці (Херсонська область) було знайдено стародавнє поховання воїна.