Зарубіжні вчені провели ряд досліджень, в результаті яких їм вдалося розкрити таємницю походження скіфів, сарматів та інших кочівників залізного століття. Відкрити вдалося зробити завдяки ізотопному і генетичного аналізу останків. Результати дослідження опубліковані у виданні Science Advances.

Дослідники вважають, що стародавні євразійці є вихідцями східній частині причорноморських і прикаспійських степів. Саме степу Прикаспію і півдня Уралу, як і монгольські простори, стали місцем народження давніх скитальців і головним "локомотивом" їх розселення на заході, впевнені експерти.

Завдяки генетичним дослідженням, вчені змогли зробити висновок, що "каспійська" гіпотеза походження індоєвропейської мовної сім'ї, яку також доводили російські фахівці, є більш правдоподібною, ніж "анатолійський" варіант, згідно з яким мовна сім'я зародилася в Анатолії (сучасна Туреччина).

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Експерти мають намір продовжити дослідження з метою з'ясувати, що пов'язує скіфів, сарматів та кіммерійців, а також дізнатися, що змусило їх стати противниками всій Римській імперії та Візантії.

Зазначимо, скіфи – стародавній народ, який жив на території причорноморських і прикаспійських степів до 8-4 століттях до нашої ери.

Скіфів можна було розділити на чотири групи. Одна з них була схожа на популяції, які населяли Північну Європу, інша – на населення Південної Європи.

Третя група генетично була схожа на сучасних представників мордви і населення Північного Кавказу. Скіфи з четвертої групи були схожі на сучасних болгар, греків, хорватів і турків.

У свою чергу, сармати - кочовий народ існував приблизно з V ст. до н. е. по IV ст. н. е. Сармати говорили на скіфській мові східній-іранської групи індоєвропейської мовної сім'ї.

Їх територія відома як Сарматія в греко-римської етнографії, відповідала західній частині більшою Скіфії (в основному сучасних України, півдня Росії, а також в меншій мірі північно-східних Балкан, і сучасної Молдавії).

Нагадаємо, 19 вересня, стало відомо, що в перший же день археологічних розкопок на Арабатській стрілці (Херсонська область) було знайдено стародавнє поховання воїна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", заяву співачки Руслани про те, що предками сучасних українців були стародавні шумери, досить сильно сколихнула інтернет-громадськість.

Також "Знай.uа" писав, днями стало відомо про нове відкриття норвезьких археологів. Під дерев'яними підлогами стародавніх скандинавських церков було знайдено 100 тисяч середньовічних монет і прикрас, які в різні періоди часу туди потрапили.