4 жовтня багато слов'янських народів традиційно відзначають свято Небесного Коваля – Сварога.
Сварог бог сонця – владика небесного вогню, символу нового життя, світла і очищення. У його руках здатність керувати самим життям. Йому підвладне навіть вибирати потік людського життя.

Він є найголовнішим богом слов'ян, і батьком всіх слов'янських богів-Сварожичів (Перуна – бога блискавок і грому, Дажбога – бога сонячного світла, Семаргла – бога вогню і Стрибога – бога повітряної стихії).

Сварог навчив людей творити з молока сир та творог, які колись вважалися священною їжею, даром богів.

Небесний коваль створив і Синю Сваргу — країну в небесах, де живуть наші славні предки. Слов'янські повір'я свідчать, яскраві зірки-це ні що інше як їх сяючі очі, якими діди і прадіди дивляться з небес на наші земні справи.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Цікаво, що слово "Зварганити" досі значить - чудесним, майстерним чином створити.

У бога Сварога було безліч діянь, за які люди його любили і поважали.

Першу згадку про нього можна зустріти в По́вість мину́лих літ, де збереглася в тексті Іпатьєв¬ської літописі під 1114 р. У даний фрагмент він включив переказ з візантійської середньовічної хроніки Іоанна Малий али про початок людської цивілізації, ототожнивши імена античних богів зі слов'янськими язичницькими божествами.

Одне з головних діянь Сварога це, природно, створення інших богів, а також створення нашої землі.

Знайшовши одного разу стародавній магічний камінь під назвою Алатир, Сварог виголосив кілька заклинань, після чого камінь почав рости і перетворився у величезний бел-горючий камінь. Завдяки каменю язичницький бог Сварог вспінив океанські води. Застигла піна, і таким чином з'явилася перша земля.

Багато вчених порівнюють слов'янського бога з його грецьким "колегою" богом Гефестом, але аналогія не зовсім вірна, так як у греків вогонь означав війну, могутню силу і непереможність, а вогонь слов'янського бога символізував очищення душі і тіла, світло.

Сварог творив свої справи власними руками. Саме тому його часто вважають символом праці, так як він учить, що лише старанно працюючи над чимось, можна досягти чогось значущого.

Нагадаємо, як Баба-Яга з'явилася в слов'янській міфології.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на Русі, на відміну від багатьох інших країн, раб міг з часом стати повноправним членом суспільства, і навіть взяти в дружини місцеву дівчину.

Також "Знай.uа" писав, які хвороби на Русі вважали ганьбою.