Федір Достоєвський – один з найбільш значущих та відомих письменників, який прославився на весь світ. Його особистість, як і багатьох відомих людей оповита таємницями, чутками і неймовірними історіями. Передає HistoryTime.

Ми спробуємо привідкрити таємниці великого письменника.

Євангеліє Достоєвського

З цієї тобольської книгою він не розлучався до кінця життя. Дружина декабриста Фонвізіна подарувала йому Євангеліє в той важкий час, коли письменника заслали в омську фортецю через Тобольськ.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

У перші два роки, які Достоєвський провів в Омську, йому не давали ні книг, ні можливості писати, і ув'язнений весь цей час читав Євангеліє. У письменника навіть не було олівця і він нігтем робив помітки на полях – всього майже 1700.

Каторжна праця

Свою літературну роботу письменник часто порівнював з каторжною працею:

"Якщо є людина в каторжній роботі, то це я. Я був на каторзі в Сибіру 4 роки, але там робота і життя були лигшими моєї теперішньої", - говорив Достоєвський.

Роман за 21 день

Роман "Гравець" вдалося завершити за 21 день в жовтні 1866 року завдяки роботі з стенографісткою Анною Сніткіною – майбутньою дружиною Достоєвського.

Цей твір багато в чому заснований на особистому досвіді письменника – незадовго до цього в Європі Достоєвський набрав безліч боргів при грі в рулетку і повинен був написати твір у рекордні терміни, щоб розплатитися з кредиторами.

Зимові нотатки про літні враження

У цьому публіцистичному нарисі Достоєвський, з іронією розповідав про враження від своєї першої подорожі по Європі, і про ставлення росіян до Європи.

"Свету ли провалиться, или вот мне чаю не пить?"

Письменник не міг працювати без міцного чаю. Коли ночами Достоєвський писав свої романи, на його письмовому столі завжди стояла склянка чаю, а в їдальні завжди тримали гарячим самовар.

Найумисніше місто в світі

Він так сприймав Петербург – місто, постійно присутнє в його творчості.

Але і любив його одночасно:

"Є невимовно зворушливе в нашій петербурзькій природі, коли вона, з настанням весни, раптом висловить всю міць свою, всі даровані їй навесні сили, опушится, розрядиться, упестрится квітами…", - зазначав він.

Посвята і святість

Свій останній роман "Брати Карамазови" присвятив дружині – Анною Сніткіною. А образ старця Зосими в романі створювався письменником під впливом життєпису схимонаха Зосими (Верховського), засновника Троїце-Одігітріевскої пустелі.

Нагадаємо, факти з життя великого скрипаля Нікколо Паганіні, про які мало хто знає.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, ці 7 великих поетів страждали психічними розладами.

Також портал "Знай.uа" писав, дивовижні факти про Зигмунда Фрейда, про які мало хто знає.