Ні для кого не секрет, що багато видатних особистостей мали неординарний характер і прославилися не лише завдяки епохальним відкриттям, але і завдяки ексцентричним витівкам.

Можливо, саме завдяки цьому їм вдалося здійснювати наукові відкриття. І якби не ці дивні речі світ міг би позбутися важливих знань.

Ми розповімо про 7 вчених, які найбільш відзначилися.

Ісаак Ньютон, англійський фізик

Популярні новини зараз
Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Для ФОП вступили у дію нові правила Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Виняткова точність і скрупульозність в наукових питаннях межувала з крайньої неуважністю і забудькуватістю в повсякденному житті.
Незважаючи на свій блискучий інтелект, про неуважність Ньютона в побуті ходили легенди. Замислившись, він міг вийти до гостей неодягненим, міг забути, що він вже пообідав і прийти на обід вдруге.

Часто, прокинувшись вранці, так і не вставши з ліжка, залишався довго сидіти, втупившись в одну точку, часом це тривало до самого вечора.
Якось раз він вирішив зварити собі на сніданок яйце. Він поставив воду і приготував годинник, щоб засікти час. Але, раптово, виявив, що годинник вариться в окропі, а в руках у нього яйце.

Хенніг Бранд, алхімік з Гамбурга

Хенніг Бранд відкрив фосфор. До слова, це сталося несподівано, адже вчений намагався добути "філософський камінь".

У середньовіччі багато алхіміків були одержимі ідеєю отримати золото. І хоча їх спроби знайти "філософський камінь" успіхом не увінчалися, одному алхімікові вдалося увічнити своє ім'я, як першовідкривача нового хімічного елемента.

Як субстрат для отримання золота Бранд вирішив використовувати сечу, тому що вона теж має золотистий колір. Закупивши її у величезних кількостях, а саме більше 2 тон, приступив до роботи - почав її випаровувати. Після чого у нього вийшла густа рідина. Далі цю рідину він піддав подвійної дистиляції, а після цього прожарив без доступу повітря з піском і вугіллям. В результаті утворився білий порошок, який світився в темряві. Бранд назвав цю проміжну речовину фосфором (світлоносцем).

Чарівним світловим порошком зацікавилися в суспільстві, і заповзятливий Бранд почав торгувати їм по ціні, яка перевищувала ціну золота, не розкриваючи секрет його отримання. Але в подальшому, вирішивши, що навряд чи йому вдасться довго зберігати цю таємницю, продав і саму технологію.

Андре Марі Ампер, французький фізик

Життя Ампера також було наповнено різними казусами. І ось один з них: вранці, надовго йдучи з дому, він вирішив залишити на дверях записку якщо раптом хтось несподівано прийде в гості. "Панове! Ампера немає вдома, приходьте ввечері". Але коли він сам повернувся додому раніше і прочитав записку на дверях, то пішов геть, навіть не згадавши, що написав її він сам. І він і є Ампер.

Михайло Остроградський, російський математик і фізик

Якось Остроградського відвідала чергова цікава ідея прямо посеред вулиці. Перед собою він побачив підходящу темну дошку і тут же почав швидко записувати на ній розрахунки і формули. Але несподівано дошка почала швидко їхати від нього - це виявилася карета. Приголомшений вчений біг за каретою навздогін з проханням зупинитися, кричачи візникові: "Стривай! Куди поспішаєш? Я зараз!".

Вільям Бакленд, британський зоолог

Знаменитий учений з захопленням і успішно займався зоологією, палеонтологією. Але, відомим став, мабуть, завдяки ексцентричній і збоченій ненажерливості. Він вважав і на цьому наполягав, що їсти можна практично все. І влаштовував у себе вдома звані вечері, де гостей чекали екзотичні страви - з їжаків, крокодилів, страусів, цуценят, пантер.

Чи було це насправді, чи ні, але, кажуть, одного разу він навіть з'їв забальзамоване серце Людовика XIV, що зберігалося у архієпископа.

Цікаво, що справу батька в подальшому продовжив і син, який організував суспільство всеїдних людей.

Ернест Резерфорд, англійський фізик

Резерфорд не був схожий на вченого. Він був незграбний і досить великої статури. Проте скільки в ньому було енергії і завзяття! Крім того, Резерфорд мав надзвичайно гучний голос, розмовляв він завжди, ніби перебуваючи на сцені.

Резерфорд любив повторювати: "Гарний той експериментатор, чиї результати дратують теоретиків!". І сам він дійсно постійно спантеличував їх.

Так, його велике відкриття атомних ядер змусило теоретиків переглянути існуючу традиційну картину світу, і лягло в основу всіх сучасних теорій, що стосуються будови атома.

Учений ніколи не відрізнявся скромністю. Коли заходила мова про його феноменальну здатність завжди перебувати "на гребені хвилі", на передовому краї науки, він тут же відповідав: "А чому б і ні? Адже це я викликав хвилю, чи не так?".

Коли Резерфорд відбирав співробітників на роботу, він спочатку давав їм завдання. Але тих, хто, виконавши його, підходили і запитували - що робити далі - він тут же звільняв.

Фріц Цвіккі, швейцарський астрофізик

Цей вчений постійно ігнорував загальноприйняті судження і плив проти течії. Через що швидко нажив ворогів серед американських колег.

І великі ідеї, народжені в його голові, особливо ті, які стосувалися фантома "Dunkle Materie" ("темної матерії") були не зрозумілі і не прийняті всерйоз. Але Фріц наполегливо відстоював свої ідеї, хоча наукове співтовариство ігнорувало їх цілих сорок років.

Проте, Цвіккі був відомий і як великий жартівник і гуморист. Серйозний учений, який зрозумів багато таємниць нейтронних зірок і "темної матерії", з легкістю, на очах у всіх, міг впасти на землю і почати віджиматися на одній руці.

Нагадаємо, Фердинанд Магеллан, без перебільшення, великий мореплавець. Адже саме він поклав кінець невгаваючим суперечкам про форму Землі, бо представив непрямі докази.

Як повідомляв портал "Знай.uа" ці історичні особистості страждали нав'язливими фобіями.

Також "Знай.uа" писав, маловідомі факти про Бетховена, які вас здивують.