"Чорна королева" - страшним прізвиськом охрестили криваву леді історики. Катерина Медічі найбільш неоднозначна і зловісна фігура французької історії.

Хтось називає її найкривавішою і жорстокою королевою, а хтось вважає нещасною матір'ю і нелюбою дружиною, короля Франції Генріха II.

Яке ж її справжнє обличчя? І яку роль вона зіграла у найстрашнішій масовій різанині, що отримала назву Варфоломіївської ночі?

В юному віці Катерину Медічі видали заміж за Генріха де Валуа. Але шлюб їх був нещасний.
Для Генріха союз був всього лише вигодою, завдяки спорідненості Медічі з Папою Римським.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Французький народ демонстрував Катерині неприкриту антипатію, її називали "купчихою" і невігласом. Незабаром у Генріха з'явилася фаворитка - Діана де Пуатьє. Вона перетворилася в одну з найвпливовіших осіб Франції, Катерині залишалося тільки миритися з цим.

Прихильники тієї точки зору, що Катерина Медічі була одержима ідеєю абсолютної влади приписують їй: отруєння старшого брата чоловіка - Франциска, королеви Наваррської - Жанни Дальбре, і навіть свого сина - Карла IX.

Звинувачують Медічі і в інтригах, криваві розправи з противниками і навіть чорної магії.Найстрашнішою її витівкою стала Варфоломіївська ніч.

Після смерті невірного чоловіка в знак жалоби до кінця своїх днів Катерина носила тільки чорне. Саме вона ввела моду на чорний колір в одязі, до неї траурним кольором був білий. Завдяки її забаганці Медічі прозвали "чорною королевою", хоча є думка, що ця причина не єдина.

Так легенда про криваву розправу говорить. В ніч з 23 на 24 серпня 1572 р за її наказом католики вбили близько 3000 гугенотів. Це було напередодні дня св. Варфоломія, тому ніч отримала назву Варфоломіївської. Католики здавна ворогували з гугенотами. Деякі області підпорядковувалися лише місцевим дворянствам.

Ненавидячи гугенотів всією душею, королева вирішила влаштувати їм криваву пастку, запросивши тих на весілля своєї дочки з Генріхом Наваррским.

Масова різанина тривала кілька днів по всій Франції, за цей час винищили близько 8000 гугенотів. Бандити також скористалися загальною метушнею і грабували, вбивали парижан незалежно від їх релігійних поглядів.

Але половина істориків встала на захист королеви і стверджують, що та не була на пряму причетна до масових релігійних вбивств. Вони допускають, що їй взагалі не було відомо про жахливе винищування.

В ту ніч ситуація вийшла з-під контролю, і щоб не визнавати цього, вона була змушена згодом взяти на себе відповідальність за подію.

Адже відомо, що Медічі бажала позбутися тільки від лідера гугенотів адмірала де Коліньї і його соратників, але заплановане політичне вбивство переросло в масову різанину.

Нагадаємо, дивовижну історію Діани де Пуатьє.

Як повідомляв портал "Знай.uа", уряд Британії, під тиском короля Георга V, 13 квітня 1917 року, відмовилася надати притулок царю Миколі II і його сім'ї.

Також "Знай.uа" писав, історію принца Португалії, від якої мороз по шкірі.