З ім'ям Данте Аліг'єрі, великого поета, що увійшов в історію, пов'язано чимало дивних містифікацій.

Поет, автор безсмертної "Божественної комедії", філософ, гуманіст і мало не останній романтик на землі, до всього іншого, є основоположником італійської літературної мови.

Коли Данте виповнилося дев'ять років, в його житті сталася зустріч, яка змінила історію всієї італійської літератури. На порозі церкви він зіткнувся з маленькою сусідською дівчинкою Беатріче Портінарі і з першого погляду закохався в неї. Саме це почуття, за визнанням самого автора, зробило з нього поета.

Ми зібрали найцікавіші факти про великого Данте.

Популярні новини зараз
Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Його предки походили з римського роду Елізео, які брали участь в заснуванні Флоренції. Прапрадід Данте, Каччагвіда, навіть брав участь в хрестовому поході Конрада III, був присвячений їм в лицарі і загинув в бою з мусульманами.

Каччагвіда був одружений на жінці з ломбардской сім'ї Альдігьері та Фонтана. Вважається, що ім'я "Альдігьері" трансформувалося в "Аліг'єрі".

"Божественна комедія" так називається тільки тому, що написана на вульгарному італійському, а не благородній латині, а "божественною" - тільки тому, що цей епітет пізніше застосував до неї Джованні Бокаччо.

Зі своєю коханою Беатріче Данте розмовляв лише двічі в житті - в 9 і 18 років.

Завдяки "Божественній комедії" саме рідний для Данте тосканський діалект донині служить основою літературної італійської мови.

Кожна з трьох кантик "Божественної комедії" закінчується словом "зірки".

Найстрашнішим гріхом, якому відповідало би 9-те коло пекла, Данте називає зраду. Навіть злодії і вбивці перебувають вище.

У 1300 році Данте обрали на посаду пріора, але пізніше він був втягнутий у політичні розбірки між партіями Білих і Чорних гвельфів, і разом зі своєю партією Білих був вигнаний з Флоренції. Потім йому виставили досить значний штраф в розмірі п'яти тисяч флоринів, а після винесли ще більш жорстокий вердикт - "спалення вогнем до смерті".

Цікаво, що в 1301 році поет уклав шлюб з політичного розрахунку. Його дружина Джема належала до клану Донаті, який ворогував з партією Черкей, прихильниками якої виступала сім'я Аліг'єрі. З тих часів збереглися відомості, що підтверджують, у пари було троє дітей.

Всім знайомий портрет Данте Аліг'єрі, можливо, позбавлений достовірності: Боккаччо зображує його бородатим замість гладко поголеним.

До останніх днів життя Данте присвячував коханій вірші, обожнюючи "прекрасного з усіх ангелів". Їх наступна зустріч відбулася через дев'ять років, до цього часу Беатріче вже вийшла заміж, її чоловіком був багатий синьйор Симон де Барді. Але ні шлюб, ні наступні діти Беатріче не могли перешкодити поетові любити її все своє життя.

Смерть Аліг'єрі, як і все життя, оповито містикою. Данте відправився до Венеції в якості посла правителя Равенни для замирення з Республікою Святого Марка. По дорозі назад поет захворів на малярію і помер в ніч з 13 на 14 вересня 1321 року. Поховали його з усіма почестями в церкві Сан-Франческо.

При транспортуванні праху Данте з Равенни в рідну Флоренцію урну викрали монахи-францисканці з сусіднього монастиря, які не бажали розлучатися з поетом.

Нагадаємо, дивовижні факти з життя Річарда Левове Серце.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці манускрипти вчені не можуть прочитати донині.

Також "Знай.uа" писав, про анатомічні малюнках да Вінчі, які донині зберігають безліч таємниць.