Справжнє ім'я цієї жінки - Маргарета Гертруда Зелле. Народилася вона в далекому 1876 році в місті Леувардене (Нідерланди).

Біографія цієї блискучої куртизанки, шпигунки і подвійного агента розвідки, незграбної, але винахідливої танцівниці, яка не красуня, але при цьому неймовірно чарівна жінка і сьогодні розбурхує уми сучасників.

Мата Харі ще за життя створила навколо себе чимало легенд. Її біографія оповита десятками міфів, і лише деякі з них хоч якось підтверджені архівними відомостями.

Ми підготували для вас неймовірні факти з життя легендарної виконавиці східних танців, обвинуваченої в шпигунстві на користь Німеччини і Франції, яка закінчила свою яскраве, хоч і недовге життя на ешафоті.

Популярні новини зараз
Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Для ФОП вступили у дію нові правила Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево
Показати ще

1. Мистецтвознавці вважають саме голландку Гертруду Маргарет Зелле можна вважати жінкою, яка стала першою в Європі виконавицею стриптизу. Правда, в історію ця танцівниця увійшла під своїм звучним псевдонімом "Мата Харі".

2. Її танцювальний дебют пройшов серед офіцерів - колег чоловіка. Глядачі були в захваті, а ревнивий чоловік - в люті.

3. Майбутня зірка паризьких підмостків, виконавиця екзотичних танців народилася в родині багатого нафтопромисловця в місті Леуварден. Правда в віці 13 років юна Маргарет втратила матір, в цей же час розорився її батько. Дівчинка, не довго думаючи, втекла з дому в Гаагу, а потім опинилася в Амстердамі, де поринула у доросле життя.

4. "Мата Харі" в перекладі з малайської це "око дня", або "сонце". Гертруда Маргарет Зелле разом з чоловіком Рудольфом Мак-Леода якийсь час жила на острові Ява. Там вона і придумала для себе гарне сценічне ім'я.

5. Маргарет далеко не завжди мріяла виступати оголеною перед публікою. Навпаки, вона хотіла мати міцну сім'ю і багато дітей. У 18 років дівчина вийшла заміж і навіть переїхала за своїм коханим в Індонезію. Втім, шлюб не увінчався успіхом, її чоловік нерідко випивав, а потім зганяв злість на дружині.

6. Мата Харі мала голландське підданство, тому вона безперешкодно могла переміщатися по територіях, як Франції, так і Голландії. Настільки часті переїзди танцівниці в кінці кінців і привернули увагу контррозвідки.

7. Спочатку шпигунка працювала на Німеччину. Причому даним видом діяльності артистка зайнялася задовго до Першої Світової війни. У контррозвідки Франції не було доказів цього, але ситуація змінилася в 1916 році.

8. Як би це дивно не звучало, але дівчина сама зв'язалася з представниками спецслужб Франції і запропонувала на них працювати. Її взяли в штат і відправили в Мадрид з першою місією. В Іспанії стало відомо, що Мата Харі - подвійний агент. Ймовірно, що Німеччина пішла на розсекречення даних свого агента навмисне.

9. Танцівниця не змогла завдати серйозної шкоди жодній зі сторін конфлікту своєї, нібито "шпигунською" діяльністю.

10. Є версія: Маргарет стратили за те, що вона занадто багато знала. Серед коханців Мати Харі було досить ключових фігур французької еліти. Якби даний факт став надбанням громадськості, то репутація багатьох можновладців опинилася під загрозою. Було прийнято рішення позбутися від самої Мати Харі.

11. Знаменита шпигунка, куртизанка і танцівниця залишалася жінкою з великої літери до останніх хвилин життя. Кажуть, що в ранок страти вона відмовилася йти на ешафот, ще не поснідавши. Опинившись на місці розстрілу, Мата Харі втратила самовладання. За одною з версій вона послала своїм вбивцям повітряний поцілунок і заявила, що готова до смерті, за іншою - скинула з себе одяг, чим шокувала розстрільну команду.

У будь-якому випадку, харизма цієї красуні змусила здригнутися серця чоловіків. У всякому разі, один з одинадцяти учасників розстрільної команди не зміг натиснути на курок.

12. Найбільшу шпигунку в історії навіть після смерті переслідували невдачі. Її тіло не було поховане, оскільки не знайшлося охочих цим займатися. Тому останки танцівниці передали в Анатомічний театр, а голову - в Анатомічний французький музей. Згодом і голову, і тіло вирішили "возз'єднати" в запасниках музею. Однак ревізія фондів Анатомічного музею 2000 року показала, що голова фатальної красуні безслідно зникла.

Нагадаємо, коли поліцейські почали розслідувати обставини смерті цієї жінки, вони виявили закодовані повідомлення, підроблені документи та інші підозрілі докази, однак цю справу їм так і не вдалося розкрити.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ми розповімо про безсердечних і кровожерливих дам, чия поведінка шокує донині.

"Знай.uа" писав, секрети молодості Діани де Пуатьє.