Долина Смерті на території США - найбільший парк в районі пустелі Мохаве і найспекотніше місце на Землі. Її площа займає 13 628 кв. км, а кам'яні утворення існують близько 500 мільйонів років.

Свою назву Долина Смерті отримала в 1849 році, за часів золотої лихоманки в Каліфорнії. Деякі переселенці, з метою швидше дістатися до золотих копалень, вирішили скоротити шлях до Каліфорнії через пустелю.

Одна людина з групи так і не дійшла до кінця, а інші перетнули долину, але голодні і зневоднені.

Вчені на чолі з палеобіології Річардом Норіссом заявили, що вони розкрили таємницю рухомих каменів в Долині Смерті. Результати своїх досліджень вони опублікували в журналі PLoS ONE.

Популярні новини зараз
Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Довгий час залишалося загадкою, чому камені повільно пересуваються по дну висохлого озера Рейстрек-Плайя. Зміна положення каменів легко простежити по довгих слідах, що залишаються за ними на глинистому дні мертвої водойми.

Маса каменів не перевищує 320 кілограм, а сліди, які вони залишають за собою під час руху, тягнуться на відстані до декількох сотень метрів. Об'єкти можуть змінювати напрямки свого руху, а саме зміна положення може відбуватися один раз за кілька років.

У своєму новому дослідженні вчені заявили, що змогли безпосередньо спостерігати рух каменів.

Для цього вчені використовували 15 каменів, ідентичних природним, які взимку 2011 року розмістили на дні висохлого озера. Дослідники встановили на об'єктах високоточні навігаційні датчики, які стежили за зміною положення штучних і природних каменів.

У грудні 2013 року вчені виявили, що дно озера Рейстрек-Плайя покрилося шаром води заввишки близько восьми сантиметрів, після чого деякі камені змінили своє положення. Одні з них переміщувалися на швидкості до п'яти метрів в секунду на відстані не менше трьох міліметрів, тоді як інші рухалися повільніше - за кілька сантиметрів в секунду.

Рух каменів відбувалося протягом різного періоду часу - від кількох секунд до 16 хвилин - в сонячні і ясні дні, які наступали після морозних ночей. Ранкове Сонце викликало танення льодової кірки, яка до середини дня розпадалася на пластини завдовжки до декількох десятків метрів. Під дією вітру ці пластини льоду і штовхали по глиняній рідині камені.

Вчені відзначили, на рух каменів впливає кілька чинників: добові перепади температури взимку, береговий вітер і характер грунту на дні озера.

Тим часом автори зауважують, що невисока товщина льодової кірки компенсується великими розмірами льодових пластів і нерідко малими відстанями, на які переміщуються камені.

Вчені припускають, що на рух об'єктів впливає також і зміна клімату. На їхню думку, через загальне потепління такі переміщення стали відбуватися рідше.

Нагадаємо, кожен рік в цьому моторошному лісі походить від 70 до 100 самогубств, де знаходитися найстрашніше місце на землі?

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені ламають голову над загадковим зникненням експедиції в Арктиці.

Також "Знай.uа" писав, історія найдавнішої цивілізації інженерів вас вразить.