Група археологів в Запоріжжі на розкопках в Пологах знайшли сенсаційну знахідку. Розкопавши два кургани археологи знайшли десять поховань різного часу і культур. За даними дослідників, поховання датується третім тисячоліттям до нашої ери і відноситься до бронзового віку. Про це повідомили на своїй сторінці в Facebook запорізькі археологи.

Поховання знайшли і вивчили співробітники Бердянського педагогічного університету, краєзнавчого музею спільно з археологами ЗНУ. Так в Пологах поховані представники епох ранньої бронзи, пізньої бронзи, ямної та катакомбної культур.

Але найцікавіше вчені знайшли у другому кургані, це виявилося поховання справжнього вождя племені "ямників". Скелет лежав на лівому боці під однією зі стін могильної ями зі злегка підібганими і схрещеними ногами.

Популярні новини зараз
Зима, якої ми не чекали: антициклон приготував шокуючі сюрпризи Бази НЛО вже є на Землі: відомий адвокат розкрив їхнє місцезнаходження Син голови Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи активно намагається вивести нажите із країни Чоловіків знову кличуть до ТЦК: треба заново пройти процедури
Показати ще

Як повідомляють археологи, під шаром грунту, на глибині трохи більше 10 сантиметрів був знайдений скелет чоловіка, якому на момент поховання, за попередніми даними, було 40-50 років. Його зріст був близько 2-х метрів. Близько скелета археологи знайшли бронзовий ніж і жезл, що говорить про статуснысть похованого.

Археолог Геннадій Тощев зазначає, що така знахідка виявлена в степовій зоні на території Запорізької області вперше.

Поки археологи зробили висновок, що знайдені останки належать вождю племені "ямників".

Ямна культура (точніше – Давньоямна культурно-історична спільність) – археологічна культура епохи пізнього мідного століття – раннього бронзового століття (3600-2300 року до н. е..).

Характерною рисою ямної культури є поховання померлих у ямах під курганами в положенні лежачи на спині, з зігнутими колінами. Тіла посипалися вохрою. Поховання в курганах були множинними і часто проводилися у різний час. Виявлені також поховання тварин (корови, свині, вівці, кози і коні).

Нагадаємо, в Тибетському автономному окрузі робочі виявили наскальні статуї Будди, вік яких приблизно більше 1000 років. Скульптури були знайдені в повіті Джагяб міста Чамдо.

Як повідомляв портал "Знай.иа", вчені з США, зовсім недавно, зробили відкриття, що в Італії почали використовувати "рідке золото", як іноді називають оливкова олія, вже на рубежі 2-3 тисячоліть до нашої ери. Тобто як мінімум на 700 років раніше, ніж було прийнято вважати.

"Знай.иа" писав, археологи з Індії при розкопках поховань виявили військовий шолом і колісницю бронзового століття.