Серпень це найгарячіший час для дачників, адже вже потрібно збирати та закривати врожай овочів та фруктів.

Деякі рослини виснажують ґрунт, тому після збору необхідно засадити грядки певними рослинами, щоб покращити його якість.

Молода капуста. Фото Freepik
Молода капуста. Фото Freepik

Усі городники знають, що найбільше виснажують землю кабачки, капуста, соняшники, кукурудза. Тому важливо після їх збирання покращити якість ґрунту для майбутнього врожаю. Зробити це допоможуть рослини-сидерати.

Сидерати (зелені добрива) – рослини, що вирощуються з метою подальшого загортання у ґрунт для покращення його структури, збагачення азотом та пригнічення росту бур'янів.

Популярні новини зараз
Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Після розкладання коренів цих рослин у ґрунті утворюються канали, завдяки чому відновлюється його пориста структура. Сидерати також захищають ґрунт від вимивання та вивітрювання.

Грядки, фото: zelenasadyba.com.ua
Грядки, фото: zelenasadyba.com.ua

Значно збагачують ґрунт азотом люпин, конюшина; фосфором та сіркою – масляна редька, ріпак, гірчиця; калієм – гречка та жито.

Сидерати із сімейства злакових пригнічують зростання бур'янів і добре розпушують ґрунт завдяки тому, що у цих рослин потужна коренева система.

Коли є необхідність якнайшвидше виростити зелену масу для мульчі або компосту – виручить редька, вона швидко росте, дає потужну вегетативну масу.

Грядки, zelenasadyba.com.ua
Грядки, zelenasadyba.com.ua

Крім цього, редька та фацелія містять речовини, що запобігають поширенню шкідників, а гірчиця протидіє хвороботворним мікроорганізмам.

Зібравши цибулю, огірки, ранню капусту, кабачки, що виснажують грунт, слід посіяти гірчицю, люпин, вік, фацелію або озимий ріпак.

Слід пам'ятати, що не можна сіяти культури однієї родини одна одною, оскільки вони передають "сімейні" хвороби. Наприклад, капусту та буряк не можна висівати після ріпаку, гірчиці, олійної редьки.

Грядки, скріншот: YouTube
Грядки, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що герань розквітне так, що всі заздрять: прості добрива, які тримають у секреті.

Раніше ми повідомляли, що кориця не тільки в каві по четвергах: як ця спеція може допомогти вашим кімнатним рослинам.