Серед українців дуже популярний спосіб консервації з аспірином, який продовжує термін зберігання заготовок та покращує їх смак.

Проте лікарі попереджають, що використання таблеток не настільки нешкідливе, як багато хто думає.

Консервація огірків із яблуками, фото: plyashka.com
Консервація огірків із яблуками, фото: plyashka.com

Аспірин, вона ж і ацетилсаліцилова кислота, використовується в медицині з метою вгамувати біль і жар тіла. Коли таблетка розчиняється у воді, вона створює кисле середовище, яке буквально вбиває мікроорганізми. Тому аспірин часто додають у консервацію, адже з препаратом вона коштує довше і не псується, тим більше обходиться в копійки.

Незважаючи на властивості аспірину, лікарі все ж таки проти такого способу консервації. ВООЗ навіть випустила спеціальну заборону використання препарату в таких цілях.

Популярні новини зараз
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу В Україні 60-річні більше не зможуть вийти на пенсію: коли та як зміняться вимоги до стажу
Показати ще

Справа в тому, що в хімічному складі аспірину є кислота, що видобувається з кори верби. У давнину її широко використовували під час лікування лихоманки. Однак, крім кислоти, у складі верби також є фенол, який токсичний для організму.

Розчин з аспірину, скріншот: YouTube
Розчин з аспірину, скріншот: YouTube

Якщо надмірно вживати консервацію з таблетками, можна "заробити" такі проблеми:

  • ризик розвитку пієлонефриту, оскільки ліки виводяться через нирки і погано впливають на їх роботу.
  • поява алергії на препарат
  • проблеми в роботі шлунка та кишечника через кисле середовище, викликане медикаментами, тому людям з виразкою таку консервацію категорично не можна
  • аспірин може викликати у дітей синдрому Рея

Консервація огірків, скріншот: YouTube
Консервація огірків, скріншот: YouTube

Проте аспірин цілком реально замінити іншими засобами, безпечнішими. Наприклад, з цим завданням чудово впорається яблучний або класичний оцет, кислі соки (порічка, лимон) або лимонна кислота. Вони теж не дозволяють бактеріям розвиватися, завдяки чому консервація залишиться смачною та корисною.

Нагадаємо, що найкраща консервація для огірків , які перезріли: рецепт найсмачнішої ікри у вашому житті.

Раніше ми повідомляли, що більше ніколи не купуватимете в магазині: приготуйте вишуканий вершковий сир із несподіваного інгредієнта.