У наш час, незважаючи на різноманітність напоїв на кшталт матчів чи бабл-ті, багато українців залишаються вірними каві.

Є навіть ті, для яких кава, як води, і вони п'ють його кожні 2-3 години. Якщо ви серед них, то все ж таки замініть вживання кави на вживання води, а ще дізнайтеся, скільки чашок кави безпечно пити людині на добу.

Холодна кава. Фото: скрін youtube
Холодна кава. Фото: скрін youtube

Плюси кофеїну:

  • Підвищення настрою: У помірних кількостях кофеїн може сприяти виробленню гормонів щастя, таких як серотонін, що позитивно впливає на настрій та емоційний стан.
  • Збільшення енергії: Кофеїн стимулює викид адреналіну, що може підвищити працездатність та концентрацію. Однак при частому вживанні кави ця дія може слабшати через звикання.
  • Потенційний захист від раку: Деякі дослідження припускають, що кофеїн може знижувати ризик деяких видів раку. Однак ці дані ще потребують додаткових досліджень та підтверджень.

Холодна кава. Фото: скрін youtube
Холодна кава. Фото: скрін youtube

Мінуси кофеїну:

  • Роздратування шлунка: Вживання кави на голодний шлунок може дратувати слизову оболонку шлунка, викликаючи дискомфорт та проблеми із травленням.
  • Порушення всмоктування поживних речовин Кофеїн може знижувати засвоєння вітамінів і мінералів, що може негативно позначитися на загальному стані здоров'я.
  • Порушення водного балансу: Кофеїн має діуретичний ефект, що може призвести до зневоднення організму та накопичення води, що в свою чергу може викликати постійну спрагу та набір ваги.
  • Вплив на нервову систему: Надлишок кофеїну може призвести до почастішання пульсу, підвищення артеріального тиску і навіть розвитку серцево-судинних захворювань.

Кава, фото з вільних джерел
Кава, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
Вистачить на ситу старість: яку пенсію нарахують мобілізованим українцям Отримати відстрочку стало простіше: жодних виправдань перед ТЦК Конфіскація майна ухилянтів: що буде з власністю, оформлену на дружину Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Скільки кави можна пити на день

Дослідження показують, що найбезпечніша доза кофеїну для більшості дорослих становить до 400 мг на день. Це приблизно:

  • 2 чашки капучіно
  • 4 чашки еспресо
  • 2 чашки американо

Кардіолог Ненсі Кагатара з Медичного коледжу в Індії провела дослідження, в якому взяли участь 92 здорові особи у віці від 18 до 45 років. У ході експерименту було встановлено, що у 20% учасників, які споживали більше 400 мг кофеїну на день, почали з'являтися проблеми з серцем і тиском, тоді як 80% респондентів, які дотримувалися норм, не мали серйозних наслідків.

Пересадка серця
Пересадка серця

Найбільшу схильність до залежності від кофеїну мають люди, які ведуть активний спосіб життя у великих містах, а також жінки, які за статистикою вживають каву частіше за чоловіків.

Нагадаємо, що не лише зайві сантиметри на талії: чому небезпечно їсти багато хліба.

Раніше ми повідомляли, що переїдання кавуна може призвести до небезпечних наслідків: забігами до туалету все не закінчиться.