Садівникам відомо, що смородинові кущі іноді перестають плодоносити, якщо причини прибрати, то смородина знову ряснітиме плодами.

Смачна та корисна смородина потребує не тільки правильних добрив, але й потребує особливого догляду. Якщо кущі перестають плодоносити, то дачникам слід знати про найпоширеніші проблеми.

Смородина, кадр из "Youtube"
Смородина, кадр з "Youtube"

Чому смородина не плодоносить? Є три найпоширеніші причини. Якщо ви більше не одержуєте врожаю від смородини, можливо, допустили одну з них.

Причина №1 – неправильне обрізання. Садівникам слід видаляти пагони у смородини після 5-7 років, як і пагони, які роблять кущ надто густим. Хворі, сухі та зламані гілки теж не шкодуйте.

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Причина №2 – старіння кущів. Можливо, смородина перестала плодоносити не через ваші помилки. Пам'ятайте, що після 10-12 років життєвий цикл рослини завершується. З таким кущем треба попрощатися.

Причина №3 – мало води. Полив відіграє велике значення для вирощування смородини. У спеку одному кущі потрібно щонайменше 3 відра води за раз кожні 1,5 тижня.

Чорна смородина, скріншот: YouTube
Чорна смородина, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що грядки не повинні порожні: що можна посадити на городі в серпні, щоб отримати другий урожай.

Раніше ми повідомляли, що треба садити після огірків: важливі правила для городників.

Також ми повідомляли про два "народні" добрива, які допоможуть капусті обігнати розміри дині: інгредієнти – в аптечці.