Вогонь у печі завжди асоціюється із затишком, але нині для багатьох українців дрова стали необхідністю. Багато міст залишилися без опалення через обстріли росією енергетичної інфраструктури, тому люди змушені згадувати, як раніше опалювали свої домівки.

Опалення дровами може підтримувати комфортну температуру, але важливо правильно обирати дрова. Деякі породи дерев горять гарно, не димлять і наповнюють приміщення приємним ароматом, тоді як інші швидко згорають і вихлопують дим, залишаючи багато золи.

Дрова, деревина / фото: Freepik
Дрова, деревина / фото: Freepik

Тому при виборі дров слід звертати увагу на тривалість горіння, тепловіддачу та здатність до димоутворення. Теплотворна здатність дров вимірюється в калоріях і показує, скільки тепла може дати 1 кілограм дров. Наприклад, береза дає 4968 калорій, а вільха – 5047 калорій.

Найкращі дрова отримуються з дерев, спиляних взимку, коли соки сповільнюють свій рух. Влітку і весною дрова не варто заготівляти, оскільки вони волога і довго сохнуть.

Популярні новини зараз
З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Дрова, деревина / фото: Freepik
Дрова, деревина / фото: Freepik

Крім того, існує класифікація дров за їх теплотою при згорянні. Так, найжаркіші дрова – це граб, бук і дуб. Гарячі дрова – клен, ясен, сосна та інші. Середньо-жаркі дрова включають ялина та ялиця, а мало-жаркі – липу та осику.

Найкращі дрова для опалення залежать від типу системи обігріву: для котлів важливі щільність і вологість, а для грубки – швидкість розпалу та характеристика порід.

Нагадаємо, точно допоможуть дровами для опалення: список обмежений, але може пощастити

Раніше ми писали про те, що вже треба готуватися до зими: українцям допоможуть грошима

Крім того, Знай.ua повідомляв, у селах тепер обійдуться без штрафів: яке покарання відмінили