У спекотну погоду ми звикли охолоджуватися холодними напоями, але іноді гарячий чай може бути більш ефективним. Сімейна лікарка Марія Вітковська пояснює, як це працює, та розповідає, коли цей метод не допомагає.

Східні народи давно використовують гарячий чай, щоб полегшити свій стан у спеку. Лікарка Марія Вітковська у програмі "Сніданок з 1+1" розповіла, що гарячі напої сприяють більш інтенсивному виділенню поту. Це допомагає організму охолоджуватися завдяки випаровуванню поту з поверхні шкіри.

Чай. Фото: скрін youtube
Чай. Фото: скрін youtube

"Східні жителі люблять використовувати гарячий чай. Як це працює? Ми пришвидшуємо кількість виділення поту, і за рахунок потоку повітря випаровування також збільшується. Але це не працює, якщо на вулиці дуже висока вологість – тоді піт просто стікає по тілу і не випаровується ефективно", – пояснює лікарка.

Хоча гарячі напої можуть бути корисними, у деяких умовах вони не дадуть бажаного результату. Якщо на вулиці висока вологість, піт не випаровується, а просто стікає по тілу, що не сприяє охолодженню. У таких випадках гарячий чай не буде ефективним.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Дієтолог Олександр Кущ також поділився своїми рекомендаціями у програмі "Сніданок з 1+1". За його словами, найкращим вибором для охолодження у спеку є прохолодні напої.

"Прохолодна рідина добре переміщається зі шлунка в кишечник. Це добре знають спортсмени-марафонці та ті, хто займається тривалими велопробігами. Ніколи не пийте теплу воду. Вода температурою 10-12 градусів буде ідеальною", – радить дієтолог.

Нагадаємо, Це було ще не спекотно: Україну накриє небезпечна температура

Раніше ми розповідали про 7 правил виживання в аномальну спеку: лікарка розповіла, як уберегти здоров'я

Також, У таку спеку охолодить тільки це: освіжаючий напій із смородини, справжній порятунок