Час від часу мережею ширяться статті про те, що не можна повторно кип'ятити воду для кави та чаю. В них зазначають, що це шкодить здоров'ю через підвищену концентрацію хімікатів.

Цей міф розвіяв хімік та викладач Джозеф Шварц з Університету Макгілла в Канаді.

Кип'ячена вода, скріншот з відео
Кип'ячена вода, скріншот з відео

Вчений вважає, що розмови про шкоду повторно кип'яченої води - не мають під собою наукових обгрунтувань.

В якості прикладу він навів фторид - одну з хімічних сполук, якій приписують небезпеку кип'яченої води.

Популярні новини зараз
Мобілізацію в Україні посилять: ТЦК змусять працювати ефективніше Який стаж не зарахують до пенсії: роки роботи просто викинуть Надіються всі, але мало хто відчує: чого чекати від індексації пенсій у 2025 році Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо
Показати ще

Припустимо, ви налили літр води в чайник і закип'ятили її. У цьому літрі води міститься невелика кількість фторида (1 мільйонна частка).

Чайник. Фото: скрін youtube
Чайник. Фото: скрін youtube

Потім ви берете 200 мл окропу, щоб приготувати чашку кави чи чаю. За словами Шварца, так ви проковтнете 0,2 мг фториду. Якщо після цього ви будете кип'ятити воду до тих пір, поки випарується ще 100 мл, а потім візьмете 200 мл для наступної чашки кави, ви проковтнете 0,22 мг фториду.

Розчинна кава. Фото: скрін youtube
Розчинна кава. Фото: скрін youtube

"Це незначна різниця, навіть якби була проблема з такою кількістю фториду (а її немає). Той самий аргумент застосуємо і до будь-яких інших розчинених речовин у воді. Припускати, що приготування наступної чашки кави з кип'яченої води вплине на здоров'я, - це абсолютна нісенітниця", - пише Шварц.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, як правильно підготувати дитину до школи: кілька дієвих порад

Раніше портал Знай інформував, догляд за ламким волоссям: корисні поради, які дозволять вам відростити довгу шевелюру

Також наш портал повідомляв, тепловий удар, опіки і навіть зупинка серця: як допомогти тварині у спеку