З приходом літнього сезону та "великої трави" люди все більше проводять час на свіжому повітрі. І в лісі, і біля пляжів на нас чекають маленькі дуже небезпечні паразити – кліщі. Це живі переносники небезпечних захворювань, саме тому потрібно оперативно його позбуватися, якщо все-таки він зміг "укусити".

Ці комахи можуть переносити небезпечні захворювання – енцефаліту та бореліозу.

Укус кліща. Фото: Youtube
Укус кліща. Фото: Youtube

Про це розповіли спеціалісти одного з медичних центрів української столиці. Але це так би мовити "народні засоби", які допоможуть при екстрених випадках, якщо поряд немає доступу до традиційної медицини.

Тому, вирушаючи на прогулянку до лісистої місцевості, необхідно подбати про правила профілактики:

Популярні новини зараз
З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

- одягати одяг з рукавами та головні убори;

- заправляти штанини у взуття;

- Використовувати засоби захисту проти комах;

- після прогулянки ретельно перевіряти волосяні покриви та шкіру.

Всупереч поширеній думці, що кліщі падають на голову з дерев, у більшості випадків місцями їх проживання є висока трава та чагарники вздовж стежок. Їх треба уникати.

В епідемічних районах, де є небезпека зараження енцефалітом, можна зробити щеплення від кліщів. Її потрібно робити за півроку до початку сезону у жовтні-листопаді.

Якщо кліщ вже заліз під шкіру діставати його потрібно за допомогою пінцета, нитки та шприца. Важливо: цими методами можна витягнути кліща, що недавно присмоктався, якщо кліщ глибоко під шкірою, необхідно звернутися за медичною допомогою.

Кліщ. Фото: Youtube
Кліщ. Фото: Youtube

Як витягнути кліща пінцетом

Найважливіше при витягуванні кліща – правильне захоплення. Пінцетом потрібно постаратися захопити місце ближче до голівки кліща. Не потрібно намагатися витягнути комаху руками, так можна пошкодити її цілісність.

Важливо: головка кліща має залишитися у тілі. Мертва комаха, якщо вона заражена енцефалітом підвищує ризик захворювання. Кліща не потрібно висмикувати. Повільно викручуйте його проти годинникової стрілки.

Кліщ. Фото: Youtube
Кліщ. Фото: Youtube

Як витягти кліща ниткою

Якщо під рукою немає пінцету, можна спробувати витягнути кліща ниткою. Для цього потрібно накинути йому на "шию" петельку з тонкої нитки або власного волосся. Найбільше такий метод підходить для більших комах. Сюди теж застосовується правило "не висмикувати, а викручувати".

Як витягнути кліща шприцем

Якщо вдома є шприц, можна зрізати його кінчик і приклавши до місця, на якому зміцнився кліщ, тягнути поршень вгору. Таке звернення точно не сподобається кліщу.

Кліщ, фото pixabay
Кліщ, фото pixabay

Як витягнути кліща соняшниковою олією

Міф про те, що кліща потрібно полити олією, і він вилізе від нестачі повітря може бути досить небезпечним. Якщо полити комаху олією вона може померти. І перед смертю вистрибнути в кров людини отрута, яка призведе до зараження небезпечними захворюваннями.

Важливо: також не можна натискати на кліща та витягувати його голими руками. Використовуйте рукавички або поліетиленовий пакет. Після вилучення обробіть поверхню ранки антисептиком: хлоргексидин, перекис водню, йод.

Нагадаємо, чому спільний сон з котами може бути небезпечним: ви повинні це знати, якщо любите ділити постіль з пушистиком.

Раніше повідомлялося, медики застерегли від вживання риби, яка гине після підриву Каховської ГЕС. Російським окупантам: "Їжте обов'язково".

Також, Україну атакували "кровопійці", від укусів у людей судоми та галюцинації: як захистити себе.