Великдень має для українців цікаве проявлення, домівки до Свята не лише начисто прибиралися, але й прикрашалися. Розпис писанок, фарбування крашанок, символи очищення та очікування Весни.

Чим прикрашали оселі в сиву давнину, розповіла історик Ярослава Музиченко на сайті РІСУ.

"Колись бабуся навчила мене, що до Великодня треба мати на святковому столі посудину з землею і паростками вівса, по краю якої викласти крашанки", - розповідає історикиня.

Зелений горбочок

Це один із стійких прикрас, які використовували українці у різних куточках країни. Щоб зробити "Зелений горбочок", сіють овес – за два тижні перед святами. Зелень повинна вирости так, щоб у ній могло сховатися яйце, отже досягти 7-8 см.

Прикраси для Великодня. Фото:  скриншот Youtube
Прикраси для Великодня. Фото: скриншот Youtube

Популярні новини зараз
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Паростки символізують воскресіння (зерно перед тим як прорости — вмирає), а крашанки-писанки — наших предків, які відійшли у засвіти.

Великодні витинанки

Витинанка. Фото:  скриншот Youtube
Витинанка. Фото: скриншот Youtube

Не лише на Різдво українці прикрашали свої оселі витинанками з паперу. Україні малювали стіни або прикрашали картинками, вирізаними ножицями з кольорового паперу, або ж із білого, який розмальовували фарбами. У традиційній українській хаті їх кріпили на піч або у проміжках між вікнами.

"Голуб" із писанки

Чи ви коли-небудь робили великоднього голуба? Таку прикрасу виготовляють із писанки, тіста і кольорового паперу. Три аркуші кольорового паперу складають смужками у вигляді „віяла”. Потім згинають кожну зі складених "віял" удвоє і внутрішню частину склеюють. Виходить щось, схоже на гофроване чверть-коло – це крила і хвіст голуба.

Голуб з писанки. Фото: скриншот Youtube
Голуб з писанки. Фото: скриншот Youtube

Тоді замішують трошки крутого прісного тіста (борошно і вода) і приклеюють ним крила до боків писанки, а хвіст, відповідно, до її гузка. З тіста виліплюють також шию з голівкою і кріплять до носка писанки. До готового голуба прилаштовують нитку і підвішують його до стелі біля образів.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні сильно злетіли ціни на м'ясні продукти, але це ще не межа

Як повідомляв "Знай.ua" молочні продукти подорожчали перед Великоднем: скільки тепер коштує літр молока.

Також "Знай.ua" інформував, що має бути на Великдень у кошику і чому не можна брати сіль, фрукти.