Великий піст є особливим часом у житті Церкви та людей. Адже це час більш тривалої молитви, обмеження себе в усіх сферах життя, час уважного ставлення до свого духовного стану.

Як правильно провести Великий піст і не перетворити його на півтора місяці важкої та безглуздої дієти пояснив "Правмир" опублікувавши 10 важливих правил.

Десять головних правил Великого посту:

1. Радіти. Не треба постійно переживати, як я проведу піст і як можу прожити без того чи іншого. Тут важливо повірити та постійно пам'ятати про Бога.

2. Постійно молитися. Молитві варто приділити трохи більше часу, ніж зазвичай. У дорозі послухати чи почитати Псалтир. З численними величезними спокусами корисно боротися саме молитвою.

3. Храмова молитва. Відпочити від щоденної метушні допоможе храм. Варто перед або після роботи зайти хоча б на частину служби — це налаштує позитивний лад.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Великдень, фото: Unian
Великдень, фото: Unian

4. Покаяння. Саме для покаяння нам і потрібен час Чотиридесятниці. Якщо не збираєшся каятися, не варто починати і постити, це буде марною витратою здоров'я.

5. Слідкуйте за здоров'ям. Якщо під час посту виникають проблеми із самопочуттям, ступінь помірності слід негайно обговорити з духівником. Про піст не може йтися, якщо людина має хвороби, пов'язані зі шлунком або обміном речовин.

6. Дивіться у тарілку. Не варто враховувати поведінку та харчування інших під час Великого посту. По-перше, ви не знаєте особливостей роботи їхнього організму. По-друге, це справа виключно тієї іншої людини.

7. Не думайте про їжу. Адже Великий піст лише найменшою мірою про зміну режиму харчування. За Великий піст прийнято читати цілком Євангеліє. Також у цей період у храмах щодня читається Старий Завіт. Недаремно буде шанувати Святих Отців.

Великий піст, кадр з відео
Великий піст, кадр з відео

8. Поспішайте робити добро. Як зазначають священнослужителі, добре поєднувати зменшення інтересу до вмісту чужих тарілок зі збільшенням уваги до ближніх загалом. Тобто зосередження на власному духовному стані не повинно перетворюватися на байдужість до оточуючих. Варто виховувати любов до Бога і любов до ближніх.

9. Людинолюбство без людиноугоддя. Добре ставлення до ближніх іноді обертається до нас неприємною стороною: людиноугоддям. Насправді, жодного хорошого відношення тут немає. Натомість є власна слабохарактерність та залежність від чужої думки.

10. Іти за Христом. Потрібно пам'ятати, навіщо існує цей період. Це передусім час зосередженого очікування Світлого Христового Воскресіння.

великий піст
великий піст

Нагадаємо, зробіть це обов'язково до 16 квітня: як правильно покаятися у Великий піст перед Великоднем.

Раніше ми повідомляли про молитву, яка допоможе наблизити перемогу України над загарбниками: "Господи Боже, Спаситель наш...".