Унікaльнe істoричнe і культурнe нaдбання Укрaїни у вигляді мoнaстирів, пaлаців і oбoрoннoгo фoрту бeзсліднo йдe в нeбуття чeрeз відсутність фінaнсувaння тa рeстaврaційних рoбіт і eлeмeнтaрнoї увaги з бoку влaди. Рaзoм з ними рoзчиняються в пoвітрі прeкрасні мoжливoсті для рoзвитку внутрішньoгo туризму. Про це пише vsviti.com.ua.

Яку Укрaїну ми втрачаємo рaзoм з цими нeперeвершeними зрaзкaми aрхітeктури?

Caдиба Тeрeщенка
Цей маєтoк булo пoбудoвaнo в 1851 рoці власникoм сeлища Червoне – грaфoм Адoльфoм Грoхoльським. Пізніше кoмплeкс дoбудувaв і ушляхeтнив влaсник фабрики – Миколa Тeрещeнкo. У тoй час нинішню пам’ятку ввaжaли чи не найкращим приклaдoм нeoгoтичнoї aрхітeктури.

Після 1917 року комплекс використовувався як притулок, ПТУ і монастир. Сьогодні ж будівля стоїть в руїнах: обидва ґанки завалилися і вже пішов процес руйнування пам’ятки природою. Незважаючи на те, що в уцілілих кімнатах продовжують жити черниці, садиба продовжує руйнуватися, адже реставрацією і зміцненням стін ніхто не займається.

Де: смт. Червоне, Андрушівський р-н, Житомирська обл.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Червоноградський замок
Червоноград – це назва зниклого міста на території сучасної Тернопільської області. Немов привид, на зеленому пагорбі стоїть напівзруйнований замок XVII століття.

Під час Першої світової війни палац зазнав значних руйнувань і його більше не відбудовували. До наших днів збереглися лише дві пошкоджені вежі, а в квітня 2013 роки половина однієї з веж обрушилася.

Де: с. Нирків, Заліщицький р-н, Тернопільська обл.

Cадиба Шарівка
Барон Леопольд Кеніг побудував Шарівський замок для своєї дружини. У маєтку вельможі було три великі зали і 26 кімнат, а також небувала на ті часи розкіш – підлога з підігрівом. Стіни садиби були розписані сухозлітним золотом кращими майстрами з Європи. Але коли до влади прийшли більшовики, замок віддали під туберкульозний диспансер, а всі дорогі речі розікрали.

Зараз будівля, в якій періодично проводяться екскурсії, знаходиться в аварійному стані: протікає покрівля і падає шпаклівка. На реконструкцію, за підрахунками фахівців, необхідно кілька мільйонів гривень, які обласний бюджет поки що не може виділити. Садиба так і продовжує руйнується.

Де: смт. Шарівка, Богодухівський р-н, Харківської обл.

Тараканівський форт
У шести сотнях метрах від траси Київ-Чоп, між Рівним і Львовом розташоване унікальне військове спорудження – Тараканівський форт. Його побудували в XIX столітті для захисту залізничної лінії Львів – Київ. Тараканівський форт являв собою не просто фортецю, тут розташовувався ціле містечко на 800 чоловік зі своєю пекарнею, лазаретом, телеграфом і складськими приміщеннями. Коли будівництво закінчилося, виявилося, що форт перестав відповідати сучасним вимогам.

Зараз форт знаходиться в аварійному стані, і офіційно закритий, але шукачі пригод все одно частенько навідуються сюди.

Де: неподалік від с. Тараканiв, Дубенський р-н, Рівненська обл.

Палац Сангушко

Раніше тут влаштовувалися бали, а тепер палацовий комплекс XVIII століття безлюдно стоїть в центрі Ізяслава, лише віддалено нагадуючи про колишню розкіш.

Не дивлячись на те, що маєток князів Сангушків занесено до Державного реєстру національного культурного надбання (пам’ятки містобудування і архітектури), будівля безповоротно руйнується, а також систематично піддається нападам вандалів.

Де: м Ізяслав, Хмельницька обл.

Костел Святого Марка

Будівля в стилі бароко була побудована в 1688-1693 роках за проектом архітектора Войцеха Ленартовича. Костел носить назву Святого Марка в честь покровителя села Варяж.

Об’єкт архітектурної спадщини України зараз знаходиться у вкрай занедбаному стані. Він погано захищений від природних опадів і буквально валиться на очах, хоча стіни будівлі костелу досі зберігають унікальні зразки церковного розпису.

Де: с. Варяж, Сокальський р-н, Львівської обл.

Замок Гербурта на Сліпій горі

Добромильський замок або замок Гербуртів знаходиться на Сліпий горі. Перші згадки про фортецю відносяться до 1450-х років. Правда тоді споруда була ще дерев’яною. Велика частина замку зруйнована, а внутрішній двір заріс чагарником.

Повністю відновити комплекс не представляється можливим через відсутність фінансування, але навіть профілактичні роботи для збереження історичного об’єкта ведуться не часто. Це з часом неминуче призведе до повного знищення пам’ятки.

Де: м Добромиль, Старосамбірський р-н, Львівська обл.

Монастир Різдва Богородиці

Монастир Різдва Богородиці був заснований в XVI столітті на місці храму. Взявся за зведення монастиря місцевий багатій Петро Загуровский в подяку за зцілення від численних недуг.

Найбільш масштабні руйнування спіткали замок в 1940-х роках під час зіткнень воїнів УПА з німецькими нацистами. В наші дні тут неодноразово проводили реконструкції військових баталій на тлі святилища, перетвореного на руїни.

Де: с. Новий Загорів, Локачинський р-н, Волинська обл.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше