У Шотландії дослідники знайшли гербову печатку XVI століття для таємних послань. Артефакт виявили на руїнах замку Дунівейг, який свого часу був відібраний королем у волелюбного клану Макдональд і переданий їхнім ворогам — клану Кемпбелл.

В Шотландії протягом багатьох століть велося протистояння і навіть ворожнеча між прихильниками і противниками сильної королівської влади. Гірський клан Макдональд вважався одним з найбільш небезпечних супротивників корони, в той час як Кемпбели підтримували централізовану владу спочатку шотландського, а потім англійського королів.

Розкопки, де знайшли печатку клану Кемпбеллів, Antiquity Publications Ltd
Розкопки, де знайшли печатку клану Кемпбеллів, Antiquity Publications Ltd

Указ про конфіскацію володінь Джона II Макдональда, землі якого почали поступово займати представники ворожого клану, було підписано у 1493 році королем Яковом IV Стюартом. З часом вплив Кемпбеллів значно зріс і в 1615 році вони зайняли батьківщину Макдональдів — замок Дунівейг на острові Айла.

Печатка у формі квітки, яку виявили на руїнах замку Дунівейг, виготовлена зі сплаву свинцю і олова з сурмою і сріблом. На зворотному боці друку викарбувана дата — 1593 рік, і стоїть клеймо майстра — DM. Вчені вважають, що мова йде про ювеліра Девіда Мілна, який жив в Единбурзі і спеціалізувався на таких печатках. Печатка скоріш за все належала серу Джону Кемпбеллу з Каудора (1576-1642 роки), який і захопив цитадель Макдональд.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Печатка для таємних послань Кемпбелів, фото: Antiquity Publications Ltd
Печатка для таємних послань Кемпбелів, фото: Antiquity Publications Ltd

Дослідники припускають, що печатка використовувалася для секретного листування з королівською родиною, засвідчуючи справжність депеші. Варто зауважити, що Макдональди чотири рази відбивали свій замок у ворожого клану, однак щоразу Кемпбеллам вдавалося повернути його назад. Важливу печатку було заховано в таємному місці під час однієї з облог, і в метушні наступних подій вона була загублена. Історія Макдональдів закінчилася після різанини в Гленко взимку 1692 року, коли Кемпбели вбили всіх беззбройних горянинів в покарання за нелояльність королю.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, дельфіни та лебеді "покинули" Венецію — як тріумф дикої природи під час пандемії обернувся розчаруванням. Неймовірні історії про диких тварин тішили людей на фоні пандемії, яка охопила планету

Як повідомляв Знай.ua, восьминогом об кригу — як працював ритуал "магії" на удачу і чому його заборонили. В американському Мічигані заборонили кидатися восьминогами у громадських місцях

Також Знай.ua писав, як на Хелловін — прикордонники переодяглися в горил, аби одурити настирливих тварин. Мавпи вибираються з джунглів і буквально атакують місцевих жителів.