Враховуючи паніку, яка поширюється серед населення через коронавірус, дехто хоче заспокоїти фактами з історії. Для того, щоб сучасники не думали про себе багато і не вважали, що на їх долю випало найстрашніше потрібно знати, що під час перших кількох років епідемії чуми 1346-1353 рр. смертність від хвороби була не півтора, не 4% і навіть не 8%, а всі 100%. Про це заявляє український історик і політолог Олександр Палій у своєму блозі.

Середньовіччя
Середньовіччя

Олександр Палій зазначає, абсолютно всі, хто заражалися, вмирали. В Європі втрати населення від чуми становили не менше третини всього населення континенту, а в особливо уражених місцях – до 80%. Деякі міста вимирали повністю.

За словами історика, епідемію чуми назвали "чорною смертю". Почалася вона теж в Китаї, перекинулася з щурів на бліх, з бліх на монголо-татар. А монголи під час облоги Кафи, нинішньої Феодосії, яка тоді належала до Генуї, застосували чуму як біологічну зброю – закинули трупи загиблих від чуми в місто за допомогою катапульт. А генуезькі купці розвезли заразу по всій Європі. Оскільки між Україною і Кримом тоді було "Дике поле" і майже нуль комунікації, в Україну епідемія прийшла лише в 1352 році, обійшовши всю Європу.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Для ФОП вступили у дію нові правила Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, археологи знайшли закляття в 3000-річному саркофазі староєгипетського жерця.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що під християнським собором виявили стіну з людських кісток, жахливій знахідці понад 300 років.

Також портал "Знай.ua" писав, що у тропічних джунглях знайдений доісторичний хижак, якого світ ще не бачив.