Сильні шторми на Оркнейських островах, що на крайній півночі Шотландії, недавно оголили стародавні людські кістки на кладовищі піктів і вікінгів, якому майже 1500 років. Щоб захистити останки і обмежити шкоду, завдану древньому кладовищу Ньюарк-Бей на найбільшому з Оркнейських островів, добровольці складають мішки з піском і глину.

Кладовище веде своє походження від середини шостого століття, коли Оркнейські острови були заселені місцевими піктами, подібно піктам, які населяли більшу частину того, що зараз є Шотландією, пише Live Science.

фото: hotgeo
фото: hotgeo

Цей цвинтар використовувався майже тисячу років, і багато хто з похованих тут з ІХ по ХV століття були норвежцями чи вікінгами, які захопили Оркнейські острови у піктів.

Але хвилі, підняті штормами, роз'їдають низьку скелю, де знаходиться стародавнє кладовище, розповів Пітер Хіггінс з Оркнейського дослідного центру археології (ORCA), що входить до Інституту археології Університету Хайлендс і Айлендс.

"Кожен раз, коли у нас буває шторм з невеликим південно-східним вітром, він дійсно проникає туди і активно руйнує те, що є просто м'яким піщаником", - сказав Хіггінс в інтерв'ю Live Science.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Шторм в Шотландії, фото: STV
Шторм в Шотландії, фото: STV

Близько 250 скелетів були зібрані на кладовищі за 50 років. Точні розміри кладовища невідомі. Вважається, що тут залишилися ще сотні похованих.

Уразливість стародавніх могил до повеней і збитки від штормів, які б'ють по скелі з пісковика з величезними хвилями і штормовими нагонами, є нагальною проблемою, йдеться в заяві представників Інституту археології.

"Місцеві жителі і землевласник були вельми стурбовані тим, що залишилося від зруйнованого морем кладовища", - сказав Хіггінс.

Добровольці, які допомагають археологам, сподіваються зберегти кістки до тих пір, поки останки не будуть досліджені вченими.

Оголені кістки зазвичай або покриваються глиною, щоб захистити їх, або видаляються зі скелі з пісковика після того, як їхні позиції ретельно записані, розповів Хіггінс.

Оркнейські острови стали норвезьким графством в кінці дев'ятого століття, і вони залишаються регіоном Британських островів, на який найбільше впливає норвезька культура.

Відносини між піктами і норвежцями на Оркнейських островах гаряче обговорюються серед вчених, які намагаються з'ясувати, чи норвежці захопили владу, чи вони були поселенцями, які торгували і вступали в шлюб з піктами?

Вчені вважають, що стародавнє кладовище в Ньюаркській затоці може допомогти відповісти на це запитання.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, давно загублену столицю царства майя відшукали на задньому дворі одного з мексиканських фермерів

Як повідомляв портал Знай.ua, у Єгипті знайшли скриню віком 3500 років зі згадкою про фараона Тутмоса II

Також Знай.ua писав, археологи розкопали в гробниці унікальну зброю древніх римлян