Про героїчний подвиг легендарного космонавта Юрій Гагаріна відомо практично все. Однак про особисте життя, про кохання та дружину першого космонавта відомо не так вже й багато. Валентина Іванівна Гагаріна зараз проживає у Зоряному містечку – підмосковному селищі космонавтів.

У цьому місці все наче застигло ще з радянської пори. По всьому периметру Зоряного містечка — високий паркан, а на в'їзді – шлагбаум і охорона. На закриту територію нікому з чужих немає входу. Містечко дивує неймовірним порядком і чистотою — повсюди акуратні доріжки та плакати про космос. Що вражає, у селищі космонавтів нульова злочинність, адже живуть тут лише "свої".

Юрій Гагарін, скріншот: YouTube
Юрій Гагарін, скріншот: YouTube

І хоча все життя проходить немов за парканом, а без перепустки не впускають, діти та онуки космонавтів і льотчиків нізащо не проміняли б цей "оазис" на життя у Москві, яка знаходиться всього за 20 км. Сам же Юрій Гагарін насолоджувався затишком Зоряного всього місяць. До початку 1968-го Гагаріни жили в селищі Чкаловський, там був аеродром і будинки для льотчиків. Лише в лютому переїхали в нову квартиру, а вже 27 березня, під час тренувального польоту, космонавт загинув. Йому було всього 34 роки, а 9 березня цього року Гагаріну виповнилося б 86.

Валентина Гагаріна досі ніколи і ні з ким не обговорювала загибель чоловіка, живе замкнуто. Лише написала книгу про нього – "108 хвилин і все життя". Мешкає жінка в елітній багатоповерхівці у квартирі з високими стелями і величезними балконами. Вікна її квартири на 4 поверсі виходять на алею і пам'ятник — бронзовий Гагарін, який стискає в долоні ромашку. За гіркою іронією долі щоранку, прокидаючись, Валентина Іванівна бачить спину чоловіка, який ніби відходить вдалину, звідки вже не повернеться. Племінниця космонавта Тамара Дмитрівна розповіла:

Популярні новини зараз
Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен" Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Юрій Гагарін, скріншот: YouTube
Юрій Гагарін, скріншот: YouTube

"Валя шалено любила Юру. Після його смерті не вийшла заміж. А могла б. Вона багатьом подобалася, була надзвичайно гарна: величезні чорні очі, довгі коси, фігура, немов точена. Крім того, Валя приголомшлива господиня. Її батько був шеф-кухарем і передав дочці свої кулінарні вміння. Вона шила, в'язала..."

Також жінка пояснила, чому після загибелі Юрія Гагаріна його вдова не дала жодного інтерв'ю, від неї не почули ні слова:

"Спочатку, думаю, вона довго не могла змиритися з втратою, не вщухав біль. А потім настали безчесні 90-е. В газетах почали писати казна-що: нібито Гагарін і Серьогін були п'яні під час того фатального польоту. Та іншу образливу брехню. Уявіть собі, як було все це читати нам, рідним, знаючи, яким насправді був Юра: просто кришталевої чистоти, таких, напевно, вже й не буває. Хтось кинувся б судитися з виданнями, а Валя нічого нікому доводити не стала. Не той характер. Вона просто ще глибше пішла в себе"

Юрій Гагарін, скріншот: YouTube
Юрій Гагарін, скріншот: YouTube

Виявляється, що Валентина Гагаріна живе з папугою ара, якого свого часу привіз їй чоловік. На той час птаху було 30 років, тож зараз близько 80-ти. Однак папуги цієї породи можуть жити до 150 років і навіть довше. Дочки та онуки зараз у Москві. Старша, Лена, завідує Музеєм Московського Кремля, молодша, Галина, викладає в університеті. Внучка Катя і внук Юра закінчили МДУ.

"В березні, в день народження Юри, у нас в будинку-музеї збирався майже весь клан Гагаріних, понад 30 осіб. Двоюрідні, троюрідні, племінники і племінниці. Інженери, лікарі, музиканти, економісти, військові. Космонавтами і льотчиками, правда, поки ніхто не став, але, можливо, все ще попереду – підростає нове покоління, вже онуків і правнуків.", - розповіла племінниця космонавта.

Юрій Гагарін, скріншот: YouTube
Юрій Гагарін, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, космічний гігант скоро вибухне — астрономи розкрили таємницю зірки Чумацького шляху

Як повідомляв портал "Знай.ua", рекордний вибух Чорної діри — яким було гігантське виверження і де воно відбулося

Також "Знай.ua" писав, які фільми про космос не дадуть відірватися від екрану?