Сталінська епоха тривала майже тридцять років, за які народи, якими керував кривавий диктатор і зрадник ленінських ідеалів, зазнали багато переслідувань, несправедливостей і страждань. Незважаючи на важку реальність, культ Йосипа Сталіна не дозволяв людям активно критикувати чи ненавидіти вождя - багато страху репресій, мало довіри навіть до членів родини змушували людей виконувати всі ритуали епохи: декларативні подяки, передавання привітів і постійне покладання квітів до численних пам'ятників та портретів вождя.

Від образу Сталіна неможливо було сховатись - погруддя, портери, плакати та пам'ятники населяли усі можливі простори життя: від площ до перших сторінок підручників. Саме тому виникає враження, що все населення чітко знає справжній зовнішній образ вождя, проте це не так: усі зображення покращували та ретушували.

Так, якщо скласти описи зовнішності Сталіна зі спогадів його найближчого середовища перед очима постане невисока зморена людина зі слідами від віспи, з непропорційно довгими руками, які не можуть до кінця згинатись, з маленьким лобом та типовим для народів Кавказу великим носом.

Особливо проблемною була ліва рука вождя, яка, за свідченнями сучасників, могла бути частково паралізованою. На більшості знімків ця кінцівка опущена або схована в кишені.

Володимир Ленін та Йосип Сталін

Популярні новини зараз
Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

Якщо проблеми з непропорційними руками з'явились внаслідок попадання маленького Сталіна під фаетон, то об'єднані між собою другий і третій палець лівої ноги були його вродженою вадою.

Через ці дефекти Сталін навіть був визнаний непридатним для військової служби.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше стало відомо, які "багатства" Сталіна знайшли після його смерті.

Як повідомляв портал "Знай.ua", онук Сталіна присоромив прихильників репресій радянського вождя - "Моральні виродки і дегенерати".

Також "Знай.ua" писав про смерть Сталіна: 66 років тому в калюжі власної сечі помер кат, гірший за Гітлера.