Жест "коза" за популярністю може по праву стати в один ряд з британським Victory з римським "палець вгору" і з американським "ОК". Але звідки він з'явився і як він став головним жестом в рок-культурі? Рок-музиканти та їхні шанувальники то і справа підводять руку з притиснутими до долоні великим, середнім і безіменним пальцями.

Цікаво, що жест популяризував Ронні Джеймс Діо видатний вокаліст, знаменитий насамперед працею в таких групах, як Rainbow, Black Sabbath і Dio. Про це повідомляє Фактрум.

Ронні Джеймс Діо

"Навряд я перший чоловік, який склав так пальці. Це все одно, що винайти колесо, - розповідав Діо. Але, напевно, можна сказати, що я ввів його в моду. Це був символ, який відбивав все, що пов'язано з нашою групою. У ньому немає нічого "диявольського". Моя бабуся-італійка говорила, що це відлякує "malocchio", захищає від пристріту. Всього лише символ, але у нього магічне значення, і, мені здається, це чудово поєднувалося з Black Sabbath. Тепер його використовують всі підряд, і він як ніби втратив своє первісне значення".

Варто відзначити, історики вважають, що цей жест корінням з Італії. Жест на насправді схожий на роги. Італійці порівнювали це з рогами Асмодея - князя демонів або, просто кажучи, з Сатаною.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору 40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

До речі, металісти змінили звичну для рокерів козу, розгорнувши руку іншою стороною. Ймовірно, Діо не помилився, сказавши, що жест втрачає своє первісне значення. Але і з цим можна посперечатися.

Так у Середньовіччя, коли віра у відьом і чарівників була культом, що перетворився в параною, яка коштувала життя тисячам звичайних людей на вогнищах інквізиції, ходили чутки, що "коза" — знак вітання демонів і іншої нечесті, а також їх служителів. Тому жест був заборонений.

Але у багатьох давніх культурах світу "коза" в рокерському виконанні використовується як захист від потойбічних сил, здатних нашкодити людині.

У індуїстській культурі існує жест, максимально схожий на "козу", - кара-мудра, сакральне значення якого полягає в у відлякуванні злих духів.

Цікаво, що виставлені вказівний палець і мізинець також знайшли відображення в християнстві.

На фресках і мозаїках можна зустріти святих, що показують такий жест, але цікаво, що варіація ближче до "кози" металістів: демонструється тильною стороною долоні до глядача. Призначення дещо інше - блага звістка, або ж банально - заклик до уваги.

При всій своїй багатозначності "коза" стала справді культовим жестом, який зрозуміють у багатьох країнах світу. Зрозуміло, що використовувати його потрібно акуратно і тоді, коли це доречно.

Нагадаємо, що означають два пальці у англійців. Це стара і патріотична легенда.

Як повідомляв портал "Знай.uа", з цією пташкою пов'язана не одна легенда, міф і прикмета, але чому саме у зозулі запитували скільки залишилося жити.

Також "Знай.uа" писав, звідки пішов вислів, який дав ім'я персонажу з "Аліси в Країні чудес".