Перший кам'яний храм у Києві був зведений в перші роки після Хрещення Київської Русі за ініціативою святого і рівноапостольного князя Володимира і прозваний Десятинна церква.

Вона була побудована на тому місці, де, за наказом князя Володимира, язичницькому богові Перунові були принесені в жертву двоє християн - немовля Іоанн і його батько Федір.

Церква була освячена в Києві на честь пресвятої Богородиці 12 травня 996 року, в епоху князювання Володимира Великого. У джерелах Десятинну церкву нерідко називають церквою Богородиці.

Будівля Десятинної церкви стала зразком для побудови багатьох християнських храмів Київської Русі – кафедрального собору Чернігова, Софії Київської.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

Цікаво, що назва її – десятинна – пов'язана з тим, що на її зведення і підтримання Володимир Великий виділив десяту частину своїх доходів – десятину.

До побудови собору Святої Софії цей храм був усипальницею великокнязівської сім'ї – вже після побудови храму в нього були перенесені останки святої Ольги, бабусі Володимира Великого, його дружини грецької царівни Анни і деяких інших нащадків Хрестителя Русі.

Внутрішнє оздоблення Десятинної церкви складалося з ікон, хрестів і дорогоцінних судин з Корсуня.

В 1044 році Ярослав Мудрий поховав в Десятинній церкві, посмертно хрещених братів Володимира – Ярополка і Олега Древлянського.

У 1169 році церкву розграбували війська Андрія Боголюбського, у 1203 році – війська Рюрика Ростиславича. В кінці 1240 року орди хана Батия, взявши Київ, знищили Десятинну церкву – останній оплот киян. За переказами, Десятинна церква завалилася під вагою народу, який набився в неї, щоб врятуватися від монголів.

Розкопки руїн храму почалися у 30-х роках 17 століття з ініціативи митрополита Петра Могили. Пізніше в руїнах був знайдений саркофаг князя і його дружини Анни. Княжий череп поховали в храмі Спаса на Берестові, потім перенесли в Успенський собор Києво-Печерської лаври. Інші останки були поховані в Софійському соборі.

Друга будівля Десятинної церкви була побудована лише через 600 років – в 1824 році.

Зведення другого будівлі Десятинної церкви зайняло період від 1828 до 1842 років і багато в чому фінансувалося царською сім'єю. В ній був встановлений іконостас, який був точною копією іконостасу Казанського собору Санкт-Петербурга - його ікони були точною копією робіт Боровиковського.

У 1928 Десятинну церкву, як і багато інших пам'яток культури і мистецтва дорадянського періоду, було знищено радянською владою.

Від серця стародавнього Києва Десятинної церкви сьогодні залишився тільки фундамент, але, як стверджують археологи, храм був одним з найбільших в тогочасному християнському світі: його реальні розміри були приблизно 44 на 30—32 метри, що більше навіть Володимирського собору на бул. Шевченка.

Нагадаємо, 906 років тому Володимир Мономах вступив на престол.

Як повідомляв портал "Знай.uа", знайшлася унікальна карта Речі Посполитої. дослідники переконані, що ця знахідка допоможе знайти і Радзивіллівську мапу Великого Князівства Литовського 1603 року.

Також "Знай.uа" писав, популярні міфи про князя Володимира, які виявилися правдивими.