Це моторошне місце офіційно включено до п'ятірки "найстрашніших" на Землі. Тут пропадало і сходило з розуму не один десяток людей. Вчені-аномальщики називають цю загадкову порожнечу в гірському масиві дещо пишномовно: Печера чорного диявола.

Але насправді ж її географічна назва – Кошкулакська печера. Ім'я їй дала одна з вершин відрогів Кузнецького Алатау - Кошкулак. Від селища Шира до неї - трохи більше 20 кілометрів.

Місцеві жителі запевняють, ця печера не місце для прогулянок і намагаються обходити її стороною. Якщо місцевих печера даремно ображати не буде, то чужинців може серйозно покарати.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Серед спелеологів і археологів ходили байки про "Печеру чорного диявола", яка сильно не любила непроханих гостей і "обдаровувала" їх смертю або божевіллям. Природно, таємниче, незвідане і страшне не відлякувало, а навпаки, приваблювало все більше дослідників і шукачів пригод.

Відомо, що вперше про печеру заговорили після 1959 року, коли експедиція археологів з Москви заблукала випадково у цю місцевість.

І ось як згадує про її відвідування один з учасників групи:

"Ми зуміли пробути там не більше 10 хвилин, після чого нас звідти в прямому сенсі цього слова виштовхнула якась невідома сила".

Місцеві пояснили допитливим археологам, що це печерні духи не бажають бачити людей у своїй обителі. Колись біля гори Кашкулак протікала особлива водойма – Золотий струмок, по якому душі померлих потрапляли зі світу живих у світ мертвих у супроводі великого шамана. Коли ж провідник і сам помер, то його тіло спалили і за заведеною традицією кинули попіл в Золотий струмок. З того часу в печері і відкрилися ворота до пекла.

Як за класикою фільмів жахів, навіть після попередження від місцевих, експедицію ніхто не скасував і всі 20 осіб вирушили підкорювати таємничу печеру. Фахівці були споряджені за всіма правилами того часу, готові до небезпек.

Але назад повернулися лише дві дівчини, які сходять з розуму і помирають буквально через місяць після повернення. Під подушкою одної з них на лікарняному ліжку знаходять дивну кам'яну фігурку.

Оскільки все відбувалося в радянський час справу зам'яли, ніяких офіційних звітів, експедиції не було, дівчини зійшли з розуму на грунті нерозділеного кохання. Історія передається з вуст у вуста, але ніхто не може сказати, чи було це насправді.

Але через якихось півроку в Кашкулакську печеру відправляється екскурсія з 30 чоловік. Всі молоді, але теж підготовлені. Проводиться два спуски – печера як печера. І, як за сценарієм, люди спускаються в третій раз, спускаючись ще далі, в так званий Грот Скелетів.

Після цього всі з криками вибігають з печери, забувши всі правила. Раптово всіх охопив жах, а у деяких трапилися галюцинації. Хтось побачив ведмедя з людським черепом замість голови, всього в крові, хтось – скелети, гори кісток. Але найжахливішим баченням виявився старий шаман, який був сильно розгніваний вторгненням.

Після повернення шестикласник, який брав участь в експедиції, кінчає життя самогубством. Після нього залишається записка, в якій він говорить про диявола і кам'яні нори.

Цю справу теж зам'яли. Мало що може здатися страшним дитині.

Далі, щоб підтвердити повну безпеку Кашкулакської печери, туди відправляється група іменитих учених. Вони спускаються в печеру, проводять дослідження – ні шаманів, ні дияволів, лише кістки, і то здебільшого, дрібних тварин, які провалюються у ями печери.

І раптом вчений, який йде останнім у ланцюгу, Костянтин Бакулін, відчуває на собі чийсь погляд.

Як пізніше зізнався фахівець, йому раптово стало смертельно страшно, хоча такого раніше не траплялося, йому здавалося, що хтось невідомий спостерігає за ним. І за спиною він бачить шамана у лисячій шапці, прикрашеній рогами, той усміхається, але його посмішка зовсім не добра, і манить гостя за собою.

Вченого врятувало лише те, що всі учасники експедиції були пов'язані в ланцюжок однією мотузкою, і, коли він посмикав за неї, його швидко витягли. Він залишився живий, але, за його власним зізнанням, бачив шамана у сні ще довго.

Нагадаємо, мережу злили моторошний учебник для магів ХVIII століття. Титульний аркуш, прикрашений скелетами і попередженням "Не торкайся мене", явно підштовхує зробити зворотне.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці загадкові і зловісні ліси розбурхують уяву.

Також "Знай.uа" писав, що відомо про найжахливіше місце на землі, яке прозвали Пастка диявола, де порушується звичайний хід часу.