Дослідники з Китайського університету геонаук і Університету Цинциннаті з'ясували справжню причину найбільшого масового вимирання в історії планети. Катастрофа викликана виверженням вулканів.

Виверження вулканів

По всьому світу у відкладеннях, вік яких досягає 252 мільйонів років, вчені виявили сліди ртуті. Вона була випущена в атмосферу при згорянні запасів вугілля, в яких відбувається накопичення цього металу. Разом з дощем ртуть потрапила в океани і моря, а після цього і в морські відкладення. Приблизно в цей же час відбулося масове пермське вимирання, яке також має назву велике вимирання.

Пермське вимирання

Виверження відбувалося на території Сибірських траппів. Це вулканічна система, для якої є характерним вилив великої кількості розплавлених порід за короткий час. Протягом тисяч років через тріщини в землі магма виходила на поверхню. Середня температура на планеті піднялася приблизно на 10 градусів за Цельсієм. У повітря було викинуто близько 3 мільйонів кубічних кілометрів попелу.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Вимирання

Внаслідок цього підвищилася кислотність морів. Крім того, зросла кількість мертвих зон – областей з дуже низьким вмістом кисню. Таким чином, виверження стало причиною зникнення 96% морських видів, 83% видів комах і 73% видів наземних хребетних. Вчені з'ясували, що біологічного різноманіття збіднювалось протягом приблизно 60 тисяч років.

Збіднення біологічного різноманіття

Нагадаємо: палеонтологи викрили головний міф про динозаврів. У них виявили підвищену здатність адаптуватися до різних кліматичних умов.

Читайте також: природа на Землі відновиться лише через 10 мільйонів років, у всьому винне людство. Експерти вважають, що почалося 6 за рахунком масове вимирання на планеті.

Знай.uа писав про те, що дослідники відкрили новий вид ящерів, які є нащадками динозаврів