Вчені виявили череп стародавньої собаки на Оркнейських островах, розташованих у Шотландії. Останки тварини знайдені в неолітичній кам'яній піраміді неподалік від села Гримбистер. Це місце має назву К'ювін-Хілл. Вік черепа стародавнього пса досягає 4500 років. Він дозволив відтворити вигляд тварини за допомогою використання 3D-друку. Над проектом працював судмедексперт на ім'я Емі Торнтон.

Археологи переконані, що собаки відігравали важливу роль у житті мешканців даної території. Вони вважають, що тварини допомагали фермерам і стежили за худобою.

Експерт Стів Фаррар з'ясував, що поховання псів має величезну ритуальну цінність. Дослідники вважають, що в давні часи собака могла бути для людей чимось на зразок тотема. Відомо, що Оркнейські острови близько 4500 років тому були одним з найбільш видатних релігійних і культурних центрів Європи. Фаррар також зазначив, що стародавніх неолітичних снів використовували і в якості охоронців.

Варто відзначити, що череп був виявлений більше сотні років назад – ще в 1901 році. Але відновити зовнішній вигляд тварини вдалося тільки зараз – все завдяки сучасним технологіям.

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Вчені провели всі необхідні дослідження і з'ясували, що давній предок сучасних домашніх тварин був зовні схожий на європейського сірого вовка. За розміром його можна порівняти із собакою породи коллі.

Цікавим фактом є те, що через деякий час археологи провели повторні розкопки. Вони виявили на схилі могили останки людей, які, ймовірно, були господарями цієї собаки.

Як повідомляв портал Знай.uа японські вчені спробували воскресити мамонтів, і ось що вийшло

Знай.uа розповідав про те, що дослідники відкрили новий вид ящерів, які є нащадками динозаврів

Нагадаємо про найнезвичайніших динозаврів нашої планети, про яких мало хто чув

Також портал "Знай.uа" писав, 10 древніх істот, які все ще існують