Вчені вперше в історії розшифрували записи індіанців. Тексти виявили ще в 2006 році. Вони були написані вугіллям на стінах печери Маніту, розташованої в штаті Алабама.

У дослідженні взяли участь вчені з Університету Теннессі в Ноксвіллі, а також представники 3-х федерально визнаних племен індіанців черокі, які нині проживають у США.

Індіанець

Ян Симек, один з авторів дослідження, повідомив:

"Це перші написи черокі, коли-небудь знайдені в печері, і перші, які вдалося розшифрувати. У них розповідається про те, чим люди займалися в печері. Вони є доказом того, що деякі корінні американські племена вважали печери священними місцями".

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Написи створені зі складової азбуки черокі, яка складається з 85 символів – по одному на кожен склад.

Напис, знайдений в печері

Дослідники виявили в печері дві групи написів. Одна з них зберігає інформацію про важливу ритуальну подію, що сталася в 1828 році.

Одну з фраз розшифрували таким чином:

"Лідери команди по стикболу на 30-й день їх місяця квітня 1828 року".

Вчені вважають, що займенник "їх" відноситься до американців європейського походження.

Поруч виявили ще один напис:

"Ми ті, у кого кров йде з носа і рота".

Стикбол – спортивна гра індіанців, яка нагадує лакросс. Ймовірно, написи повідомляють про дату проведення гри і про травми, які отримали учасники.

Напис, знайдений в печері

Симек пояснив:

Для черокі це церемоніальна подія, яка проходить протягом декількох днів. Увагу в ній зосереджено на конкуренції між двома громадами, що символізують силу і дух людей і їх предків".

Інша група написів розташована на стелі ближче до входу в печеру. Ян Симек зазначив:

"Вони написані задом наперед, ніби звернені до читачів, які знаходяться всередині скелі. Ця ідея перегукується з частиною написи "Я твій онук". Саме таким чином черокі могли звертатися до старійшин, до яких можуть входити їхні покійні предки, а також до надприродних істот, які населяли світ до появи індіанців".

Вчені припускають, що черокі вважали печеру порталом у світ духів. Вони писали послання так, щоб їм було зручно їх прочитати.

Індіанець

Нагадаємо трагічну історію останнього дня імператора інків. Його звали Атауальпа, він народився в сім'ї інкських правителів в кінці XV століття

Як повідомляв портал "Знай.uа", розкрита одна з головних таємниць інків

Також "Знай.uа" писав, під давньою пірамідою виявили секретний тунель