У кожної людини знайдеться страва або продукт, який він любить найбільше, диктатори також не відрізняються від простого люду. Серед харчових звичок політичних діячів минулого зустрічалися дуже екзотичні страви, а бували традиційні абсолютно прості, але смачні.

Знай.ua розповість вам про гастрономічні пристрасті диктаторів XX століття.

Вегетаріанець Гітлер

Макарони, цвітна капуста, горох

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Гітлер був вегетаріанцем в основному за ідеологічними міркуваннями — а ще він сподівався, що пісна їжа позбавить його від метеоризму і запорів. До кінця Другої світової війни Гітлер харчувався виключно картопляним пюре і бульйонами.

Але до всього цього, лідер нацистської Німеччини любив з'їсти запашний шматочок мяса. Його улюбленою стравою були курчата по-гамбурзьки або молоді голуби, фаршировані язиком, печінкою і горіхами.

Гурман Кім Чен Ір

Свіжі омари, акулячі плавники, собаки

Для нас ці страви здаються занадто екзотичними, та й дорогими, але для диктатора це був звичайний раціон. Як кажуть, міг собі дозволити.

Покійний глава Північної Кореї завжди славився своєю нестримною тягою до дуже дорогих делікатесів. Він вживав тільки імпортну іранську ікру, тайські манго і японські рисові коржі з полином. А щоб зерна рису були однакового розміру, йому прислуговувала ціла армія кухарок. Також Кім Чен Ір обожнював настільки сиру рибу, що вона ще тріпотіла під час обіду.

На думку Кім Чен Іра, суп з акул і собак надавав йому чоловічу силу і поліпшував імунітет. Запивав ці страви він коньяком Хеннессі, до якого мав якусь слабкість.

Сімейна трапеза Муссоліні

Салат з часнику

Муссоліні терпіти не міг французьку кухню. Найулюбленішим продуктом був часник. Ймовірно, близько до диктатора боялися підходити саме тому.

Часник він їв з оливковою олією і свіжим лимонним соком. Муссоліні любив поїсти вдома зі своєю сім'єю. Кожен повинен був сидіти на місці до його приїзду.

За деякими свідченнями, його дружина Ракела Гуїді воліла ночувати в дитячій, зі спадкоємцями і все через його амбре.

Вірний корінню Сталін

Багато часнику, козинаки, горіхи, смажені в меду

Сталін любив рідну грузинську кухню. Серед них були козинаки, волоські горіхи, велика кількість часнику і горіхи, смажені в меді. Улюблена страва - це курка з горіхами і спеціями.

Сталін любив застілля і міг пити чай шість годин поспіль, заодно вирішуючи долі наближених.

Радянський лідер проводив шестигодинні банкети, де споживалося рясна кількість напівсолодкого вина Хванчкара. Причому гості пили так багато, що їм ставало погано або з'являлося нетримання сечі прямо за столом.

Хаотичний і нездоровий раціон Мао Цзедуна

Тушкована свинина в соєвому соусі, свіжий короп, червоний перець

Мао обожнював поїсти, багато, жирно і побільше м'яса. По суботах на обід зазвичай було тушковане м'ясо в соєвому соусі. Для нього, прісна страва без перчинки – несмачна.

Сам Мао навчав мистецтву їсти червоний перець: виявляється, стручки потрібно класти не на язик, а глибоко в горло і заковтувати.

Поціновувач кулінарії Фідель Кастро

Піца, черепаховий суп і аррос кон камаронес – страва з рису і морепродуктів

Будувати комунізм серед пальм і білого піску Фіделю Кастро допомагав поживний делікатес — суп з черепахи. Фідель вмів готувати і добре розбирався в кулінарії.

Особливу слабкість мав до італійської кухні. Знав толк в сирах і обожнював шотландський віскі. А його рецепт кави був особливим.

Любитель поїсти Садам Хусейн

М'ясо курчати, овочі, суп, риба мазгуф і парне верблюже молоко, яловичина, баранина, оливки

Іракський диктатор вимагав до столу тільки найсвіжішу фермерську яловичину і баранину без єдиного шматочка жиру. Оливки поставлялися тільки з Голанських висот. Він також мав слабкість до віскі Quality Street і Old Parr.

Нестандартний Іді Амін

40 апельсинів, козлятина, пшенный хліб, KFC

Амін вірив, що апельсини зміцнюють чоловічу силу. Він також любив під час державних банкетів подавати бджолиних личинок і смажених коників, спеціально щоб дратувати сановників.

Живучи у вигнанні в Саудівській Аравії обідав піцою і в закусочних KFC.

Пол Пот – їв за весь народ

Кобра, оленина, свіжі фрукти

Вождь червоних кхмерів любив поласувати рагу з кобри, а також не гребував олениною, кабаном, свіжими фруктами і хорошим вином. При цьому камбоджійські громадяни продовжували вмирати від голоду, отримуючи в їжу тільки рис.

Підозрілий їдок Чаушеску

Заливна риба, прості салати, фета

Ніколає Чаушеску любив вегетаріанську лазанью з яйцем, збитим в сметані, запеченого коропа по-румунськи, а також стейк.

Румунський диктатор також був небайдужий до заливної риби, простим салатам з помідорів, цибулі та сиру фета. Чаушеску відрізнявся дуже підозрілою увагою до їжі і ніколи не харчувався на публічних заходах.

Традиційні та італійські страви для Муаммар Каддафі

М'ясо верблюда, чорнослив, італійські тістечка

Муаммар Каддафі не забував милу серцю лівійську кухню. Але йому подобалися і італійські тістечка, і макарони, але при цьому він був не проти перекусити м'ясом верблюда, кускусом і чорносливом, а також іншими традиційними лівійськими стравами.

Понад усе полковник цінував головну національну страву — верблюже м'ясо з кускусом.

Нагадаємо, стала відома справжня причина смерті Сталіна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ЦРУ розсекретила таємні документи, які проливають світло на багато моментів особистого життя одіозного диктатора Адольфа Гітлера.

Також "Знай.uа" писав, як фюрер боровся з венеричними хворобами.