Неподалік від провінції Анталья, Туреччина, близько узбережжя Середземного моря на глибині 50 метрів представники центру підводних досліджень натрапили на рештки найдавнішого корабля, вік якого становить понад 3,5 тисяч років. Цікаво, що вік допомогли встановити скарби, які протягом століть зберігалися на борту. Про це в середу, 10 квітня, повідомляє агентство Anadolu.

На думку вчених, 14-метрове судно може бути найстарішим на Землі.

Фахівці відзначили цінність цього відкриття: на борту знайшли перші промислові товари.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Губернатор турецької провінції Анталія Мунір Караоглу вже назвав відкриття "проривом у підводній археології". Ймовірно, на борту цього судна в давнину транспортували "найбільш ранні промислові вироби у світі".

Як зазначив Караоглу, 14-метрова вітрильна барка, імовірно, спрямовувалася на Крит або в Егейське море. Дослідники вважають, що корабель потрапив у шторм під час плавання.

На борту 14-ти метрового корабля виявили майже дві тонни міді, які і допомогли визначити вік.

"Всередині дослідники знайшли мідні злитки, і саме за ними вони визначили вік корабля. Це було торгове судно, яке ще в 16-му столітті до нашої ери перевозило метал з Кіпру до Егейського узбережжя або на Крит", - відзначають вчені.

Вивчивши корабель, археологи віднесли його до представників егейської цивілізації бронзового століття. Можливо, судно перекинулося під час шторму у 1600 році до нашої ери, прямуючи до острова Крит.

Цінна знахідка була передана в Середземноморський університет працівникам Центру підводних досліджень для подальшого вивчення.

Відзначимо, що раніше у мертвій зоні Чорного моря вчені виявили стародавній корабель без пошкоджень. Припускають, що знахідці понад 2400 років. Знайшли судно за допомогою нового підводного апарату

Нагадаємо, українські гідроархеологи відшукали на дні Дніпра середньовічні кораблі. Як відзначають вчені, кораблі потонули понад 300 років тому.

Як повідомляв портал "Знай.uа", поблизу норвезької столиці Осло виявили стародавній корабель вікінгів, похований під землею. Ця давня традиція скандинавської культури передбачала використання судів в якості місця остаточного спокою для померлих.

Також "Знай.uа" писав, дослідники натрапили на давньоєгипетський корабель особливої конструкції. Хоча корабель перебував у воді не менше 2000 років, збереження його була винятковим.