Міжнародна група палеонтологів повідомила про рідкісну знахідку, зроблену в Південній Кореї. При розкопках в формації Чинджу археологи виявили сліди мініатюрного динозавра крейдяного періоду. Вони зберегли неймовірно чіткі відбитки шкіри стародавнього ящера. Стаття з дослідженням опублікована в журналі Scientific Reports.

Вчені відзначили, що скам'янілі сліди динозаврів зустрічаються досить часто, але лише 1 відсоток з них зберігає відбитки шкіри. Вони знайшли 5 слідів на плиті з дрібного сірого пісковика, який покритий шаром чорного аргіліту.

Minisauripus

Відбитки належать одну з найменших тереподів, що відносяться до іхнотаксон Minisauripus. Вік знахідки сягає 112-120 мільйонів років. Дані сліди Minisauripus є найдревнігими з усіх відомих. Їх довжина становить всього 25 міліметрів. Дослідники виміряли відстань між слідами і прийшли до висновку, що двоногий динозавр, який їх залишив, був досить мініатюрним. Довжина його тіла досягає 28.5 сантиметрів. Ймовірно, він рухався зі швидкістю 2.5 метри в секунду (а людина ходить зі швидкістю 1.4 метра в секунду).

Популярні новини зараз
Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

За текстурою шкіра ящера нагадує наждачний папір середньої зернистості. Вона була покрита крихітними лусочками з діаметром близько 0.5 міліметра.

Дослідники вважають, що шкіра динозавра нагадує лапи деяких пернатих, які мешкали в крейдяному періоді на території сучасного Китаю. Слід лусочок також нагадує текстуру шкіри більших рослиноїдних і хижих динозаврів. Палеонтологи назвали лускаті структури на лапах Minisauripus віддаленою сильно зменшеною копією луски на лапах гігантських бронтозаврів.

Сліди були залишені на тонкому шарі бруду, який можна порівняти з шаром свіжої фарби товщиною 1 міліметр.

Дослідники відзначили, що шкіра динозавра була досить еластичною і м'якою. Вона трохи розтягувалася між пальцями його лап. Завдяки цьому так зване зчеплення з поверхнею було високим, а відбиток вийшов чітким.

Нагадаємо, вчені провели божевільний експеримент з динозаврами

Як повідомляв портал Знай.ua, японські вчені спробували воскресити мамонтів, і ось що вийшло

Також Знай.ua писав про те, що дослідники відкрили новий вид ящурів, які є потомками динозаврів