У Національній бібліотеці Конгресу Сполучених Штатів Америки показали унікальні знімки зроблені в Україні та датовані 1905 роком. Відомо, що це частина колекції робіт відомого фотографа Сергія Прокудіна-Горського.

Про це стало відомо завдяки повідомленням на сайті Бібліотеки Конгресу США.

Україна, фото 1905 року

Відомо, що Прокудін-Горський не був піонером в області кольорової фотографії. Він використовував звичайні чорно-білі фотопластинки. Через кольорові фільтри синього, зеленого і червоного кольорів робилися послідовно три знімки одного і того ж сюжету. Після цього виходили три чорно-білі позитиви.

Україна, фото 1905 року

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Для перегляду фотографій використовувався проектор, що працює через відповідні світлофільтри. При проекції зображень з фотопластинок на екран виходило кольорове зображення.

Україна, фото 1905 року

У 1918 році Прокудін-Горський емігрував з революційної Росії у Францію і забрав з собою практично всі свої роботи. У 1948 році колекцію викупила у спадкоємців фотографа Бібліотека Конгресу США.

Україна, фото 1905 року

Фотографії довгий час лежали в архівах, і тільки розвиток комп'ютерних технологій дозволив опрацювати ці знімки. Скляні пластини відсканували, і за допомогою комп'ютера відтворили початкові кольорові фотографії. Всього колекція Прокудіна-Горського налічує 1902 кольорових і близько 1000 чорно-білих фотографій. Їх реставрація та обробка триває і по сьогоднішній день.

Україна, фото 1905 року

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що археологи, що проводили розкопки в Жовкві на Львівщині у Жовківському замку знайшли фундамент фонтану, який заклали у 1688 році, уламки скульптур і підтвердили історичне планування парку, яке є в архівах Санкт-Петербургу, в Росії. Також вчені з'ясували, що тераси парку було засаджено самшитом. Між терасами знайшли залишки кам'яних сходів і ескедри — напівкруглої ніші біля стіни. Звідти потрапляла вода з фонтану, утворюючи водоспад.

Нагадаємо, Гуцулочка Джамала показала, як відривалась у свої 18: архівне відео.

Як повідомляв Знай.uа українська дівчина Бонда захопила своєю першою фотосесією: вже в 15 років була красунею.

Також Знай.uа писав, Влад Яма здивував шанувальників новими фото: сильно помолодшав.