2 квітня в турецькій провінції Баликесір сталося дещо дивне й інтригуюче. Поліція затримала групу нелегальних торговців старожитностями. Мова йде про надгробок Антіоха, царя давньоармянської держави Коммагена, який збиралися продати за 2 мільйони турецьких лір.

2000-літній надгробок

Співробітники правоохоронних органів встановили стеження за двома автомобілями, що рухалися через місто Едреміт до провінції Чанаккале. У багажнику одного з них знайшли плоский предмет, упакований без спеціального захисту. Ним виявилася надгробна плита з написом "Місце останнього спочинку Антіоха, правителя царства Коммагена". Затримані четверо підозрюваних, розпочалося масштабне розслідування з участю археологів.

Карта подій

Дослідникам і поліції необхідно з'ясувати, яким із царів належав надгробок – всього було чотири Антіоха. Найбільш відомий – Антіох I Теос, божественний (86 – 38 роки до нашої ери).

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо
Показати ще

Статуї Антіоха і і богів

Гробниця-святилище (гиеротесийон) Антіоха I на горі Немрут – знаменитий пам'ятник Коммагени. Це один із найголовніших джерел відомостей про цю державу, а також найкраща ілюстрація Антіоха про самого себе, дружбу на рівних з богами, про його предків, і про культурне різноманіття царства.

Монета Антіоха I

Вчені припускають, що надгробок належав Антіоху III, останньому царю умовно-незалежної Коммагени, що правив з 12 року до нашої ери до 17 року нашої ери. Про нього практично нічого невідомо – лише те, що цар був одружений зі своєю єдинокровною сестрою Иотапе. Їх діти, Юлія Іотапа і майбутній Антіох IV послідували прикладу батьків. Єдинокровні сестра і брат стали останньою парою Коммагени.

Вживання на епітафіях грецького XAIPE ("прощавай") вважається характерним для римського періоду – таким можна назвати весь період від Антіоха I до Антіоха IV.

Монета Антіоха IV

Тепер поліція і археологи повинні відповісти на питання про те, чи належав надгробок насправді Антіоху III, який на відміну від свого прадіда, практично не залишив сліду в історії.

Існує і ймовірність того, що надгробок вартістю в 2 мільйони – це лише підробка.

Нагадаємо, у стародавньому місті Помпеї команда археологів виявила при розкопках святилище, або ларарій, якому 2000 років

Як повідомляв портал "Знай.uа" під час археологічних розкопок в Помпеях виявили рештки коней. Вони були запряжені й готові до поїздки

"Знай.uа" писав, в руїнах Помпей археологам вдалося виявити двотисячолітню фреску, на якій зображена сцена злягання Леди, дружини спартанського царя Тіндарея, і бога Зевса в образі лебедя